Evenimentul Zilei > Actualitate > Exclusiv. Afaceri ilegale cu „aurul negru”. Atenție! Se vinde și în farmacii
Exclusiv. Afaceri ilegale cu „aurul negru”. Atenție! Se vinde și în farmacii

Exclusiv. Afaceri ilegale cu „aurul negru”. Atenție! Se vinde și în farmacii

Conducerea Sanatoriului Balnear Techirghiol a descoperit, în plină pandemie, că în mai multe farmacii de pe litoral se comercializează nămol sapropelic, în pachete frumos ambalate, pe eticheta cărora tronează numele unor firme fantomă, deși vânzarea lui este interzisă prin lege.

„Aurul negru”, cum i se spune nămolului tămăduitor de la Techirghiol, nu poate fi vândut de către oricine, deși, în anii trecuți, pe plajele litoralului puteau fi văzuți comercianți ambulanți care îl colectau din zonele neamenajate, unde substanța minune și-a pierdut proprietățile curative, și îl umpleau în sticle de plastic.

Numărul celor care strigau „ia nămolul de Techirghiol, neamule!” a scăzut în ultima perioadă, polițiștii locali îi cunosc, le confiscă marfa și îi amendează.

   

Mai nou, „nămolul terapeutic sapropelic de Techirghiol”, care conține „100% nămol natural plus un strop de apă sărată”, a fost descoperit în farmaciile din sudul litoralului. Nu este exclus să fie și în farmacii din țară. Pachetul are o greutate de 600 de grame și se vinde cu 12 lei. Reprezentanții sanatoriului au cumpărat chiar câteva pachete, obținând și factura aferentă. Ceea ce nu știu „afaceriștii” este că vânzarea nămolului de Techirghiol este total interzisă. Cel care deține marca înregistrată pentru nămolul sapropelic este numai Sanatoriul Balnear Techirghiol.

„Este total ilegal, ținând cont că pe aceste pungi nu sunt trecute date clare despre societatea care îl produce și, mai presus de asta, noi suntem singurii care vindem nămol, fără adaos comercial, și numai bazelor de tratament, care demonstrează că pot beneficia de el în anumite condiții și cu toate avizele de specialitate necesare. În contractul pe care îl încheiem cu acestea, se menționează strict obligativitatea returnării acestui nămol, în proporție de 80-90%. Pentru că acest nămol trebuie să ajungă, înapoi, în lac. Nămolul nu este o resursă inepuizabilă”, a declarat, pentru EVZ, managerul Sanatoriului Balnear Techirghiol, Roxana Almășan.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: