Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri, într-o discuție informală cu jurnaliștii, „că la începutul anului viitor va lua o decizie privind schimbarea ambasadorului României la Washington. Cel mai probabil, George Maior va fi rechemat de la post”, citat de Agerpres.

Ion Cristoiu, editorialistul evz.ro, a comentat această posibilitate: “Nu cred că (intenția lui Klaus Iohannis n.n.) face parte dintr-un făcut cu ochiul pesediștilor, deoarece era vorba de rechemare. Rechemarea e un fel de sancțiune. Ea nu s-a întâmplat, ea nu știm dacă a ajuns la președinte, dar poziția președintelui a fost ambiguă: a spus că o să facă o reevaluare, la anul…nu uitați că a răspuns unei întrebări.

Noi trebuie să ținem cont, în declarațiile politicienilor și de contextul în care au fost făcute. Una este când politicianul sau președintele ține un statement și asta înseamnă că voia să ne anunțe ceva și alta este când îl întreabă cineva. Și atunci, la întrebarea asta, dl. Klaus Iohannis a dat un răspuns din acesta de după piersic. Adică o să evaluăm, o să vedem”, a susținut Ion Cristoiu pentru Mediafax.

Acesta nu exclude totuși posibilitatea ca președintele Iohannis să aibă un interes în rechemarea lui Maior.

“Probabil că are și el un interes să scape de Maior, dar nu pentru că ar avea o antipatie, ci pentru că vrea, într-adevăr, să-și pună un om de-al lui. Deocamdată eu nu am văzut în acest răspuns vreo decizie luată. Când politicienii încep să spună că vom evalua, atunci probabil e sigur că nu se întâmplă nimic.”, a mai spus editorialistul evz.ro

Potrivit unor surse din Ministerul de Externe despre întoarcerea în țară a fostului director al SRI se discută de foarte mult timp. După cum vă amintiți în luna mai 2019 a mai existat o tentativă de schimbare a ambasadorului României în SUA, memorandumul transmis de Teodor Meleșcanu, la acel moment ministru de Externe, fiind declarat „rătăcit” de către Viorica Dăncilă.

Aceleași surse ne-au declarat, în exclusivitate, că schimbarea lui George Maior este decisă la nivelul Palatului Cotroceni, dar ca urmare a epuizării perioadei în care acesta are potrivit legii dreptul de sta la post, respectiv 4 ani. Este adevărat că ambasadorii sunt exceptați de la prevederile exprese ale legii, dar cutuma diplomatică spune că se respectă acest termen. Numit în septembrie 2015, George Maior urma să-și încheie misiunea diplomatică în septembrie 2019, numai că alegerile prezidențiale au amânat acestă schimbare.

Evaluarea anunțată în luna ianuarie 2020 este de fapt momentul în care se va anunța numele noului ambasador al României la Washington. La acest moment este vehiculat în public numele Anei Birchall, fostul ministru al Justiției, dar mai sunt și alte variante luate în calcul, consultările cu partea americană având un rol important.