Excedentul comercial al Germaniei a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii

Excedentul comercial al Germaniei a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii Salariu. Sursa foto: Juan Moyano | Dreamstime.com

În pofida unei creșteri a exporturilor, mult lăudatul excedent comercial al Germaniei a scăzut, în anul 2022, pentru al cincilea an consecutiv. O mare parte din declin s-a datorat creșterii prețurilor la energie după invazia rusă în Ucraina.

Exporturile Germaniei au totalizat 127,4 miliarde de euro (140 miliarde de dolari) în decembrie, o scădere de 6,3% față de luna precedentă, potrivit unui raport publicat joi de biroul federal de statistică Destatis. Analiștii prevăzuseră o scădere mult mai mică, și anume de 3,3%.

Importurile au scăzut cu 6,1% în decembrie, mult mai mult decât previziunile pentru o scădere de 0,8%. Cele mai multe dintre importurile Germaniei au provenit din China - în valoare de 13,5 miliarde de euro - în decembrie. Statele Unite au rămas principala destinație pentru exporturile germane, deși valoarea bunurilor trimise acolo a scăzut cu 10% în decembrie față de luna precedentă.

Dezechilibru între exporturi și importuri

Deși exporturile anuale au crescut cu 14,3% în 2022 față de 2021, importurile au urcat cu o rată mult mai mare, de 24,3%, din cauza creșterii prețurilor la energie, provocată de invazia Rusiei în Ucraina. Acest lucru a făcut ca excedentul comercial al celei mai mari economii a UE să se reducă pentru al cincilea an consecutiv.

Ne puteți urmări și pe Google News

În total, în 2022, excedentul comercial al țării a scăzut la 79,7 miliarde de euro - cel mai mic nivel din 2000 încoace, potrivit Destatis - și a coborât cu aproape jumătate față de excedentul de 175,3 miliarde de euro din 2021.

Cifrele au arătat că, în ciuda faptului că inflația galopantă a început să scadă în noiembrie și decembrie, criza costului vieții și problemele lanțului de aprovizionare global au continuat să cântărească asupra economiei germane. Cu toate acestea, țara a reușit să evite o recesiune prognozată, înregistrând o creștere de 1,9% în 2022.

sursa: www.dw.com