Exasperaţi de numărul mare al incendiilor de mirişte, pompierii ISU Dobrogea “ard” la portofel proprietarii vinovaţi

Exasperaţi de numărul mare al incendiilor de mirişte, pompierii ISU Dobrogea “ard” la portofel proprietarii vinovaţi

Un uriaş incendiu a izbucnit, în urmă cu puţin timp, în zona parcului de eoliene din comuna Nicolae Bălcescu, pompierii ISU Dobrogea intervenind cu mai multe autospeciale pentru a împiedica extinderea flăcărilor spre localitate. Pompierii spun că numai în ultima lună au înregistrat aproape 30 de incendii provocate de localnicii care îşi igienizează singuri terenurile, fără a respecta legea.

Pe lângă incendiile de vegetaţie uscată declanşate pe litoral din cauza caniculei şi a unor persoane care aruncă la întâmplare ţigări nestinse, pompierii constănţeni se confruntă aproape zilnic şi cu “prăpădul” provocat de localnici. Este campania de recoltare şi proprietarii “îşi fac de cap”. Amenzile, care au totalizat până acum aproape 10.000 de lei nu i-au speriat pe deţinătorii de terenuri agricole. “Unele persoane juridice şi fizice şi-au făcut un obicei de a îşi igieniza terenurile, prin arderea resturilor vegetale şi a miriştii, fără a respecta prevederile legale care reglementează modul cum se efectuează aceste arderi, în ultima lună înregistrându-se zeci de incendii de acest fel”, spun reprezentanţii ISU Dobrogea.

Localnicii nu ţin cont că bate vântul şi flăcările se propagă cu viteză la vecinătăţi, punând în pericol gospodăriile din apropiere, sau că suprafaţa incendiată se află în apropierea pădurii, existând riscul extinderii incendiului la fondul forestier. Cei care dau foc pleacă fără a mai supraveghea arderea sau a se gândi la consecinţe. “Intervenţia specializată pentru stingerea acestor arderi necesită utilizarea unui volum apreciabil de resurse, costurile acestor intervenţii fiind semnificative” spun pompierii. Ei avertizează că incendiile de mirişte pot pune în pericol viaţa, bunurile materiale şi mediul şi pot afecta traficul rutier sau feroviar. Pentru prevenirea unor situaţii “care pot provoca adevărate tragedia”, ISU Dobrogea îşi va trimite, în continuare, echipele de control în teren. Sancţiunea maximă este de 2.500 lei.

 

Ne puteți urmări și pe Google News