Evaluarea Națională a început. Primele examene pentru elevii de clasa a II-a
- Iulia Moise
- 13 mai 2025, 16:06

Evaluarea Națională pentru clasa a II-a 2025. Elevii care au participat marți, 13 mai, la proba scrisă de Limba română / Limba maternă au avut la dispoziție 45 de minute pentru a rezolva subiectele, în comparație cu cele 30 de minute din anii anteriori.
La primul exercițiu, elevii au fost solicitați să scrie un bilet pentru o colegă, informând-o despre o expoziție.
Spre deosebire de anii trecuți, testarea scrisă nu a mai fost împărțită în două numere.
Subiectele la Limba română / Limba maternă
Iată ce subiecte au avut de rezolvat elevii la Evaluarea Națională de astăzi:
- Clasa ta va organiza, în această săptămână, o expoziție cu desene despre protecția animalelor. Dana, colega ta, a lipsit de la școală și nu știe despre acest eveniment. Scrie un bilet adresat Danei pentru a o informa despre expoziție.
- Privește cu atenție afișul de mai jos. (Este un afiș despre un târg de adopții pentru căței – n.red.) Scrie, pe pagina următoare, un text format din șase propoziții în care să folosești informațiile din afiș, răspunzând la următoarele întrebări:
-
- Ce eveniment este prezentat pe afiș?
- Când are loc acest eveniment?
- Unde se desfășoară?
- Ce animale pot fi adoptate?
- Care este costul pentru adoptarea unui animal?
- De ce este benefic să adopți animale?
- Scrie un titlu potrivit pentru textul tău.
Subiectele sunt distribuite elevilor începând cu ora 10:00. După ce testele sunt distribuite, învățătorul le explică elevilor ce au de făcut. Odată ce ora de începere este notată pe tablă, accesul altor elevi în clasă nu mai este permis. Cei care întârzie vor fi supravegheați într-o sală separată
Evaluarea Națională pentru clasa a II-a 2025 - calendar
- 13 mai: Limbă și comunicare – scris – Limba română / Limba maternă
- 14 mai: Limbă și comunicare – citit – Limba română / Limba maternă
- 15 mai: Matematică și explorarea mediuluii
- 16 mai: Limbă și comunicare – scris-citit
Elevii care lipsesc vor fi marcați ca „Abssent”. Dacă un elev se prezintă la următoarea probă, va participa normal, fără a recupera testul ratat anterior. Cei care finalizează testul mai devreme pot să își revadă răspunsurile.
În cazul unei situații speciale (de exemplu, dacă elevului i se face rău), testul va fi recuperat de învățător, iar ora predării va fi notată atât pe test, cât și în raportul testării, conform sursei menționate.

Test/ Sursa foto Pixabay
Participarea la Evaluarea Națională de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a este obligatorie, indiferent de dizabilitate sau diagnostic de cerințe educaționale speciale (CES). Conform metodologiei, participarea se face pe baza unei cereri scrise din partea părinților sau tutorilor legali, iar școlile trebuie să asigure condiții adaptate.
Rezultatele de la Evaluarea Națională pot fi trecute în catalog
Rezultatele obținute în cadrul probelor de la Evaluarea Națională nu vor fi trecute în catalog. Anul acesta, rezultatele nu vor mai fi anonime, ci vor fi exprimate în punctaje, potrivit MEC.
La cererea elevului sau a părintelui, nota obținută la evaluarea națională poate fi trecută în catalog. „Rezultatele sunt valorificate la nivelul unității de învățământ prin elaborarea planurilor individualizate de învățare și informarea elevilor și a părinților cu privire la stadiul formării și dezvoltării competențelor evaluate,” conform articolului 28 din metodologie.