Evenimentul Zilei > Actualitate > EvZ TV. Locul unde e ucis Coronavirusul. Reportaj printre „mascații” de la Matei Balș. În rest, e doar isteria de la televizor
VIDEO

EvZ TV. Locul unde e ucis Coronavirusul. Reportaj printre „mascații” de la Matei Balș. În rest, e doar isteria de la televizor

Atâția „mascați” la un loc nu vezi nici la mitingurile din Piața Victoriei

Domnul profesor Adrian Streinu-Cercel, șeful Institului, îmbrăcat elegant, la patru ace, se grăbește. A foct convocat de urgență la Guvern. Evident, pe tema coronavirusului și a primului român diagnosticat ca purtător al celebrului virus chinezesc. Îi sună telefonul ca la 112.

Între două apeluri găsește cîteva clipe în care aproape că recită: „Pacientul venit azi dimineață de la Gorj nu e bolnav! E doar purtător. Va sta la noi până se «negativizează». Televziunile și Facebook-ul bagă isterie în populație. Normal ar fi să nu mai «omorâm» pacienții cu camerele de luat vederi”. La întrebarea de ce majoritatea personalului medical nu poartă măști răspunde, cal și spontan: „Pentru că noi suntem vaccinați”.

Medicii nu-s stresați deloc

Doamna profesor doctor Victoria Aramă, abia își vede și ea capul de treabă, că la ușa dumneai e o coadă de pacienți ca la sfintele  moaște în zi de hram. Își găsește, însă, timp să calmeze spiritele și vorbește ca din carte: „Atmosfera în rândul cadrelor medicale e normală pentru o astfel de situație de «alertă epidemiologică» deoarece noi, ca «infecționiști» cunoaștem mult mai bine istoria naurală a acestor infecții cu viruși nou apăruți în circulație. Și, în același timp, noi știm să ne și protejăm”.

Rudele sunt mai speriate decât pacienții

Doctorița, șefă de secție la „Matei Balș” spune că a existat, inițial,  o orecare temere în rândul pacienților internați: „A fost indusă o anumită stare de teamă de către televizinile de știri. Dar, fiind vorba de pacienți internați în cel mai prestigios spital de boli infecțioase din țară, noi, medicii curanți, la vizitele zilnice, i-am informat corect. Mai degrabă, rudele și prietenii care vin să-i vadă  sunt mai speriați, pentru că nu au fost corect informați”.

Masca

Mai jos, pe hol, un sanitar de la SMURD a adormit pe un scaun de oboseală. Alături, o femeie a ațipit și ea.

Lângă ei, două femei, ambele cu hepatită, Elena Stoica, de 70 de ani – pensionară, ex-diriginte de poștă – și Ivanca Oprea, de 60 – fostă vânzătoare în piață – vorbesc în șoaptă, ca-n biserică.

Turuie în același registru: „Nu ne e frică. N-avem niciun stres. Și nici o greață… Nici mască nu ne punem. S-o pună ăia bolnavi, să nu dea gripa mai departe”. Au dreptate. Masca aceea, spun mulți medici, e mai degrabă pentru a-i proteja pe ceilalți decât pentru a te salva pe tine. Dar, cine știe?

PAGINA ANTERIOARA