Evenimentul Zilei > Social > EVZ TV. Florian Padre Bichir. „Mă imaginez un călugăr bătrân, în chilia mea, scriind istorie”
VIDEO

EVZ TV. Florian Padre Bichir. „Mă imaginez un călugăr bătrân, în chilia mea, scriind istorie”

Florian Bichir a împărtășit în emisiunea „Dosare de presă”, la EvzTV, originea poreclei sale „Padre”.

Cunoscutul publicist și istoric a vrut să se călugărească, dar ispitele lumii s-au dovedit a fi mai puternice. Florian Bichir a povestit în emisiunea „Dosare de presă”, pe evz.ro, de unde i se trage porecla de Padre și de ce a ales totuși să trăiască în lume și să se implice în treburile cetății.

„Am 34 de cărți. Am făcut două facultăți, am un master și două doctorate. Sunt făcute pe bune, că la Teologie nu prea poți să plagiezi Sfânta Scriptură. Eu am făcut doctoratul în Istoria Bisericii și am venit cu documente arhivistice. De aici și porecla Padre, Părinte. Radu Preda mi-a dat-o, că toți m-au luat în derâdere, ca să zic mai popular, la mișto, că am și Teologia. Am și făcut-o de sufletul meu. Și toți gata, „Popa, Popa”…

Eu cred că sunt un călugăr ratat. Eu am vrut să mă călugăresc, am stat și o lună de zile la mănăstirea Stelea, la Târgoviște. Și după o lună jumate, am fugit. Treceam gardul la Valahia, la terase. Beam bere, mai vedeam și o gagică și am zis „Nu pot”. Și i-am zis și starețului, Dumnezeu să-l odihnească!, părintele Modest Zamfir, „Mie îmi place să mai beau și eu un pahar”, „Lasă, tată, nu-i nicio problemă, o să treacă!”. Dar am zis că până-mi trece, n-am avut călcătură… Dar eu sper într-un destin frumos și așa îmi închipui, cum avem noi pășunisme de-astea, un călugăr bătrân, în chilia mea, scriind istorie”, a dezvăluit Florian Bichir.

„De ziua mea, de Florii, nu mă sună nimeni, că nu-și dau seama că mă cheamă Florian”

Florian Bichir a studiat o viață întreagă și continuă să o facă, chiar și după un master și două doctorate.

„E mai grea această călugărie albă, e adevărat. Că spun sfinții părinți că nu toți cei care se îmbracă în negru ajung în Rai. Deci porecla mi-a rămas de la Radu Preda, foarte bun jurnalist. Când m-a văzut, mai pe italienește… Padre Bichir. Pe urmă a rămas Padre Bichir și a rămas Padre. De ziua mea, de Florii, nu mă sună nimeni, că nu-și dau seama că mă cheamă Florian. Toată lumea, Padre, Popă. Părinte îmi spune și președintele Traian Băsescu

Dar știți cât de grea e Teologia? Îți crapă capul. Am făcut Teologia. Am făcut Literele. După aia am făcut un master în Comunicare. Mi-am luat doctoratul în Teologie și când am venit și eu mândru să anunț că semnez și eu doctor… „Hai mă, du-te mă cu Teologia ta! Te-ai făcut și tu doctor să dai cu cădelnița”. M-a luat o ciudă…

A doua zi m-am dus și m-am înscris la al doilea. Bine, cine mă întreabă acum, zic că am văzut că nu e valabil un doctorat, că-s plagiate ca la Ponta, și am făcut două. Zic că din două poate rămâne unul. Al doilea doctorat l-am dat în Științe Politice. Acum fac unul cu istoria. Istoria Militară pe care o predau eu e subsecventă Științelor Politice, dar fac unul și în Istorie ca să le închid gura la toți ăștia. Vezi Doamne, că n-am hârtie de Istorie.

Eu cred, ca și Ion Cristoiu, că un profesor de istorie trebuie să scrie istorie. Și eu mă pun cu oricine: luăm un metru liniar de arhive și-l cercetăm împreună. Și văd ce scot eu și ce scoate el. Eu nu public decât la Editura Militară și la Rao. Pentru că sunt foarte mari. La început am publicat și la niște prieteni de-ai mei, dar n-aveau cotă științifică. Și am zis că-mi bat joc de sufletul meu”, a mai spus Bichir.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: