Politologul Cristian Pârvulescu a făcut o radiografie a rezultatului obținut de PSD la alegerile local și a făcut o serie de estimări estimări în legătură cu ceea ce va urma la parlamentare și cu poziția liderului Marcel Ciolacu.
Invitat al jurnalistului Dan Marinescu la emisiunea „Întrebări esențiale” de la Evenimentul Zilei TV, Cristian Pârvulescu a precizat că rezultatul obținut de PSD la locale este bun, raportat la evoluția partidului din ultimii ani, dar nu spectaculos.
„De exemplu, dl. Marcel Ciolacu se raportează la alegerile de anul trecut și atunci, evident, rezultatul PSD este mai bun decât cel înregistrat la prezidențiale. Dacă ne raportăm la alegerile locale din 2016, este clar că partiul este în recul. Rezultatul este bun dar este efectul alegerii primarilor și președinților de consilii județene”, a explicat Cristian Pârvulescu.
El a continuat, arătând că era de așteptat ca primarii și președinții de consilii județene să-și recâștige mandatele. Cristian Pârvulescu a precizat că surprizele sunt cele de la Consiliul Județean Vrancea, unde Marian Oprișan a pierdut în fața candidatului PNL, Cătălin Toma sau la Primăria Timișoara.
„Nu e nimic spectaculos. Ne așteptam ca primarii și președinții de consilii județene să-și recâștige mandatele. Nu este o surpriză pentru că sistemul i-a ajutat. Ar fi fost o surpriză să se întâmple invers. Ce s-a întâmplat la Vrancea este surprinzător, așa cum ceea ce s-a întâmplat la Timișoara este surprinzător”, a precizat Cristian Pârvulescu.
Politologul a mai spus că se poate considera că PSD poate fi considerat învins dacă va scădea de la 28 de președinți de consilii județene la 20 și dacă are mai puține voturi decât a obținut în 2016. El a mai spus că scorul bun obținut de PSD se datorează alegătorilor din mediul urban care au ieșit în număr mai mare în după amiaza zilei alegerilor.
„Prezența a fost redusă la vot, PSD a fructificat votul din zona rurală. Încă de la prânz, când diferența dintre urban și rural era din ce în ce mai mare - la final a fost de 600.000 de voturi - devenise evient că PSD va reuși să-și conserve majoritatea locurilor pe care le deținea”, a declarat Cristian Pârvulescu.
Potrivit spuselor sale, în 2016, PSD obținea 53% dintre primării cu 33% in voturi, iar acum numărul s-a împuținat dar nu radical.
Politologul a mai spus că în perioada următoare, PSD se va pregăti pentru parlamentare, iar Marcel Ciolacu va căuta să-și mobilizeze primarii ca să obțină un scor cât mai bun.
„Bătălia este pentru parlamentare. Ciolacu vrea să-și asigure primarii că rezultatul este sigur și că vor putea să mobilizeze alegătorii la alegerile parlamentare care vor avea loc cândva, între decembrie și martie. În momentiul de față avem o decizie a guvenului pentru decembrie, dar Parlamentul, după decizia CCR, poate modifica programul”, a mai spus Cristian Pârvulescu.
Strategia PSD de contestare a alegerilor
Cristian Pârvulescu a analizat, în emisiunea lui Dan Marinescu, ce se ascunde în spatele deciziilor candidaților PSD care au contestat rezultatele alegerilor la Primăria Generală și la primăria Sectorului 1.
„Aceste contestații se adresează electoratului PSD și într-o oarecare măsură celor nehotărâți, sugerând că a existat o problemă cu alegerile. Să nu uităm că primii care au pus problema fraudării au fost cei de la USR și PNL. Este o reacție la acest context, în care PSD încearcă să echilibreze situația contestând tot. Dacă USR PLUS și PNL contestă rezultatele din anumite secții, PSD Sector 1 și PSD București contestă întreg scrutinul, punând sub semnul întrebării legalitatea și imparțialitatea guvernului”, a arătat Cristian Pârvulescu.
El a estimat că nici număratoarea voturilor și nici alegerile nu vor fi reluate deoarece PSD a depus contestațiile cu întârziere și, cel mai probabil, vor fi respinse. În opinia sa, principala dispută este cea de la Sectorul 1, dintre Clotilde Armand, candidatul USR-PLUS și PNL și Dan Tudorache, primarul PSD.
„Disputa pare să fie între Clotilde Armand, candidata USR PLUS, și Dan Tudorache. Această dispută este neclară pentru că se raportează la evenimente aflate în mișcare. Sunt niște neclarități și este în interesul tuturor să fie lămurite. Trebuie să vedem dacă sunt niște interpretări greșite, pe baza emoțiilor sau dacă a fost o încercare de modificare a rezultatului alegerilor în anumite secții de vot”, a spus Cristian Pârvulescu.
Care este poziția lui Ciolacu
În același context, analistul politic a evaluat și poziția liderului PSD, Marcel Ciolacu, apreciind că acesta și-a întărit poziția în partid și este mulțumit că Gabriela Firea a pierdut alegerile la București.
„Marcel Ciolacu și-a întârit poziția. El avea o singură necunoscută, Gabiela Firea. Nu cred că regretă foarte mult situația de la București. La București, campania a fost individuală, fiecare dintre candidații PSD apelând la resursele proprii. (...) Doamna Firea și-a făcut o campanie independentă, în afara partidului. Ea viza Primăria Generală, iar mai apoi, după parlamentare, urmărea atacarea poziției de președinte al PSD, iar ieri a anunțat că ar putea candida și la prezidențialele din 2024”, a explicat politologul.
Cristian Pârvulescu a mai arătat că Marcel Ciolacu este un președinte de etapă, iar nu un prezidențiabil și de aceea este foarte posibil să-și piardă funcția după alegerile parlamentare, în cadrul unui nou congres al partidului.
„După parlamentare, probabil că PSD va avea un congres normal, poate într-o perioadă când pandemia va fi istorie și lucrurile se vor discuta mai așezat. În prezent, PSD nu are de ce să se plângă, a rezistat foarte bine și poate să privească cu relaxare alegerile parlamentare. Rezultatul pe care îl va obține va fi asemănător, iar PSD va avea un grup consistent în Parlament. Rămâne de văzut dacă primarii vor mobiliza alegătorii pentru că la alegerile parlamentare prezența este mai mică decât la alegerile locale”, a încheiat Cristian Pârvulescu.