Evenimentul Zilei > Actualitate > EVZ TV: Analiza luI Cristian Pârvulescu: A câștigat sau nu PSD localele? De ce contestă rezultatul la București
EVZ TV: Analiza luI Cristian Pârvulescu: A câștigat sau nu PSD localele? De ce contestă rezultatul la București

EVZ TV: Analiza luI Cristian Pârvulescu: A câștigat sau nu PSD localele? De ce contestă rezultatul la București

Politologul Cristian Pârvulescu a făcut o radiografie a rezultatului obținut de PSD la alegerile local și a făcut o serie de estimări estimări în legătură cu ceea ce va urma la parlamentare și cu poziția liderului Marcel Ciolacu.

Invitat al jurnalistului Dan Marinescu la emisiunea „Întrebări esențiale” de la Evenimentul Zilei TV, Cristian Pârvulescu a precizat că rezultatul obținut de PSD la locale este bun, raportat la evoluția partidului din ultimii ani, dar nu spectaculos.

„De exemplu, dl. Marcel Ciolacu se raportează la alegerile de anul trecut și atunci, evident, rezultatul PSD este mai bun decât cel înregistrat la prezidențiale. Dacă ne raportăm la alegerile locale din 2016, este clar că partiul este în recul. Rezultatul este bun dar este efectul alegerii primarilor și președinților de consilii județene”, a explicat Cristian Pârvulescu.

El a continuat, arătând că era de așteptat ca primarii și președinții de consilii județene să-și recâștige mandatele. Cristian Pârvulescu a precizat că surprizele sunt cele de la Consiliul Județean Vrancea, unde Marian Oprișan a pierdut în fața candidatului PNL, Cătălin Toma sau la Primăria Timișoara.

„Nu e nimic spectaculos. Ne așteptam ca primarii și președinții de consilii județene să-și recâștige mandatele. Nu este o surpriză pentru că sistemul i-a ajutat. Ar fi fost o surpriză să se întâmple invers. Ce s-a întâmplat la Vrancea este surprinzător, așa cum ceea ce s-a întâmplat la Timișoara este surprinzător”, a precizat Cristian Pârvulescu.

Politologul a mai spus că se poate considera că PSD poate fi considerat învins dacă va scădea de la 28 de președinți de consilii județene la 20 și dacă are mai puține voturi decât a obținut în 2016. El a mai spus că scorul bun obținut de PSD se datorează alegătorilor din mediul urban care au ieșit în număr mai mare în după amiaza zilei alegerilor.

„Prezența a fost redusă la vot, PSD a fructificat votul din zona rurală. Încă de la prânz, când diferența dintre urban și rural era din ce în ce mai mare – la final a fost de 600.000 de voturi – devenise evient că PSD va reuși să-și conserve majoritatea locurilor pe care le deținea”, a declarat Cristian Pârvulescu.

Potrivit spuselor sale, în 2016, PSD obținea 53% dintre primării cu 33% in voturi, iar acum numărul s-a împuținat dar nu radical.

Politologul a mai spus că în perioada următoare, PSD se va pregăti pentru parlamentare, iar Marcel Ciolacu va căuta să-și mobilizeze primarii ca să obțină un scor cât mai bun.

„Bătălia este pentru parlamentare. Ciolacu vrea să-și asigure primarii că rezultatul este sigur și că vor putea să mobilizeze alegătorii la alegerile parlamentare care vor avea loc cândva, între decembrie și martie. În momentiul de față avem o decizie a guvenului pentru decembrie, dar Parlamentul, după decizia CCR, poate modifica programul”, a mai spus Cristian Pârvulescu.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE