EvZ Special. Explozia gazoductelor Nord Stream, o poveste cu spioni, sabotori și un yaht. De ce anchetatorii vehiculează doar numele unui român
- Robert Andrei
- 23 mai 2023, 14:18
Operațiunea de sabotare care anul trecut a vizat gazoductele Nord Stream - infrastructura energetică a Europei care are rolul de a transporta gaz din Rusia în Germania - este încă învăluită în mister. Echipele de investigatori occidentali și americani, susținute de spioni germani, nu au reușit să contureze ”chipul” atacatorilor.
În acest moment, totul se învârte doar în jurul unei amabarcațiuni - ”Andromeda” - și a șase persoane care s-au aflat la bordul yahtului ce a navigat în zona din Marea Baltică unde au avut loc exploziile. Numele unui român este singurul vehiculat de spioni și investigatori.
Rostok, punctul de plecare al operațiunii de sabotaj
Povestea acestui sabotaj, al acestui atac fără precedent de după al Doilea Război Mondial, începe, cred serviciile secrete germane, în portul german Rostok, locul de debut al operațiunii. De aici, la data de 6 septembrie 2022, șase persoane - cinci bărbați și o femeie - s-au îmbarcat pe ”Andromeda” și au plecat într-un voiaj pe Marea Nordului. Chiar dacă misterul care învăluie identitatea celor care stau în spatele acestui atac - fie un stat, fie o grupare care a acționat doar în numele său - este unul total, a ”răsuflat” totuși un nume. Unul singur!
Singurul nume care a ”răsuflat” în ancheta internațională e al unui român
Conform unor informații obținute de anchetatori, vasul a fost închiriat din Polonia, prin Agenția de turism ”Feeria Lwowa” cu documentele unui român: Ștefan Marcu! Un personaj despre care se știe acum că s-ar fi aflat în România la momentul producerii exploziilor și care, mai mult, anunțase pierderea pașaportului care a fost folosit la închirierea ambarcațiunii. Chiar dacă primele cercetări conduc la ipoteza că românul nu ar avea nici o implicare în atacul asupra Nord Stream, cercetările în ceea ce-l privește sunt departe de a se fi încheiat. Este vorba de o persoană pe numele căruia autoritățile din România au confirmat emiterea unui pașaport.
Cercetările au arătat că pașaportul declarat pierdut ar fi folosit de un cetățean ucrainean în vârstă de 26 de ani ce are trăsături asemănătoare cu românul Ștefan Marcu al cărui nume este vehiculat în anchetă de spioni și de investigatori.
Sabotajul, mâna unui grup organizat care nu servește interesele unui stat
Inițial, atenția investigatorilor care formează o echipă internațională (n.r. specialiști din Germania, Danemarca, Suedia, dar și alte țări Occidentale și America) s-a focalizat pe Rusia, dar Moscova a respins orice acuzație. Odată cu trecerea lunilor, investigatorii au renunțat la a mai suspecta un stat, fie el și cu capacitatea de a ordona sau duce la bun sfârșit o asemenea operațiune de amploare, ci au luat în calcul o altă ipoteză: posibilitatea ca atacul asupra conductelor Nord Stream să fie mâna unui grup organizat, care însă nu servește interesele unui stat.
Această din urmă teorie este susținută de Ralf Stegner, un parlamentar german care se bazează pe informații primite de la spionii germani care colaborează cu investigatorii.
Scafandri de elită instruiți pentru operațiuni speciale
Numai că echipa care a reușit să mineze și să detoneze conductele Nord Stream trebuie să fi fost extrem de bine antrenată atâta vreme cât toată operațiunea de sabotaj s-a derulat la peste 80 de metri adâncime. Jens Wenzel Kristoffersen, un comandant al forțelor navale daneze vorbește despre scafandri pregătiți în operațiuni de demolări subacvatice ce pot fi instruiți doar în unități militare de elită, fapt care adâncește și mai mult misterul asupra celor care au sabotat conducta de gaz Rusia-Germania.
Echipajul sabotorilor s-a mărit pe insula Rügen
În tot acest puzzle din care încă lipsesc piese importante, dar în care apare pe lista suspecților numele unui român, atenția investigatorilor și a serviciilor secrete se îndreaptă acum asupra vasului ”Andromeda” - ambarcațiunea de 15 metri cu un catarg - și a celor șase persoane misterioase care s-au urcat la bordul acesteia din portul Rostok. Și asta pentru că vasul s-a aflat la locul exploziilor produse în Marea Baltică atunci când trei dintre cele patru conducte principale Nord Stream au fost avariate în urma sabotajului.
În plus, cercetările au arătat că pe ”Andromeda” au fost descoperite urme de explozibil ce ar fi putut fi încărcat pe insula Rügen, în portul Yahthafen Hafendorf, o zonă turistică discretă unde noaptea nu funcționează camerele de suraveghere. De altfel, tot aici, cred anchetatorii, echipajului îmbarcat în Rostok - cetățeni ucraineni și bulgari cu documente falsificate - i s-au alăturat și alți sabotori care au mărit echipa ce a acționat.
Operațiunea internațională nu i-a demascat pe sabotori
Lunile trec și misterul care învăluie sabotajul asupra gazoductelor Nord Stream nu poate fi deslușit. Cercetările la fața locului nu au adus nimic nou, cum nici sursele de informații nu au reușit să facă lumină în acest caz. E o poveste cu spioni de mai multe naționalități care fac echipă, cu scafandri extrem de bine antrenați care au minat și detonat bombele amplasate pe conductele de gaze, în condiții extreme, la peste 80 de metri adâncime.
O operațiune internațională de demascare a sabotorilor din care nu lipsesc avertismentele americanilor care i-ar fi informat pe germani că Nord Stream ar putea fi ținta unor atacuri în care ar fi implicați trei cetățeni ucraineni care au încercat să închirieze vase în țări cu ieșire la Marea Baltică.
În prim-plan sunt niște persoane private din Ucraina care ar fi acționat fără știrea guvernului ucrainean. Ipoteză pe care Vladimir Puțin a respins-o vorbind despre însă implicarea SUA care, firește, neagă orice amestec. Doar numele unui român, Ștefan Marcu, este asociat în acest moment celui mare sabotaj de după al Doilea Război Mondial.