Guvernul Ungariei a decis să sprijine fotbalul din Harghita. Astfel, clubul FK Csikszereda, din liga a III-a, a primit cadou patru milioane de euro, bani destinați pentru îmbunătățirea infrastructurii centrelor de juniori. În schimb, seniorii nu se vor bucura de aceste investiții care să le permită în viitorul apropiat îmbunătățirea performanțelor.

Orban, implicat la „Ferenc Puskas”

Scopul principal este acela de a descoperi juniori talentați din zona Miercurea Ciuc, care să ajungă la Academia de Fotbal „Ferenc Puskas”, un proiect ce a luat naștere în urmă cu 10 ani, la inițiativa statului maghiar. Printre cei 12 membri fondatori s-a numărat la acea vreme și Viktor Orban, actualul premier al Ungariei.

Două terenuri sintetice cu nocturnă

Zoltan Szondi (foto), președintele clubului ciucan, a explicat pentru EVZ ce înseamnă proiectul fotbalistic demarat de autoritățile maghiare. „Este adevărat că academia noastră primește fonduri din partea guvernului maghiar, dar și din partea Primăriei Mirecurea Ciuc. Vorbim despre o sumă de circa 5 milioane de euro. Noi antrenăm copii după un program dat de Academia «Ferenc Puskas». S-au construit două terenuri sintetice, cu nocturnă. Unul la Miercurea Ciuc, celălalt la Odorheiul Secuiesc”, ne-a spus Szondi.


FOTO: Zoltan SzondiOficialul a mai precizat că cei de la Csikszereda nu au forța de a intra în fotbalul mare românesc. „Noi nu visăm nici la liga a II-a. Ne bazăm doar pe jucători tineri, cu vârste cuprinse între 18 și 20 de ani”. Formația din Miercurea Ciuc este antrenată de Robert Ilyes, fost mijlocaș al celor de la Rapid, care a mai trecut și pe la Astra Ploiești, FC Brașov și FCM Târgu Mureș