EVZ CHIŞINĂU. S-au săturat! 15 judecători au părăsit Justiția

EVZ CHIŞINĂU. S-au săturat! 15 judecători au părăsit Justiția

Încă 15 locuri de judecători sunt vacante după ce Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat cererile de demisie depuse de către aceștia.

Chiar dacă în total 16 judecători au scris cereri de demisie, magistratului de la Judecătoria Orhei nu i-a fost aprobată cererea. CSM a motivat că pe numele judecătorului Vasile Selevestru au fost pronunțate câteva decizii ale Colegiului Disciplinar, iar în una dintre ele se propune eliberarea magistratului din funcție. Urmează ca CSM să valideze decizia emisă de Colegiul Disciplinar. Niciunul dintre judecătorii care și-au dat demisia nu a atins vârsta de pensionare.

Cererile de demisie acceptate au fost depuse de magistrații: Nicolae Chirtoagă, Mihail Dolghieri și Iurie Guzun (Briceni), Mihai Gavriliță (Strășeni), Ion Raropu (Călărași), Ion Dandara (Sângerei), Vasile Macrinici și Tamara Anghel (Rezina). CSM a mai acceptat demisia a patru judecători ai curților de apel: Gheorghe Ulianovschi și Elena Lazareva (Comrat), Tamara Pelin (Chișinău) și Valeriu Harmaniuc (Bălți). Alți trei judecători care și-au depus cererile de demisie sunt de la Curtea Supremă de Justiție. Este vorba despre Ion Arhiliuc, Ion Vîlcov și Constantin Gurschi.

Magistrații au recunoscut că decizia lor este legată de recentele modificări la Legea cu privire la statutul judecătorilor, dar și de oboseală și de starea de sănătate. „Dar voi ați fi continuat să lucrați dacă ați ști că mâine aveți altă indemnizație, mai mică?”, a declarat președintele Curții de Apel Comrat, Gheorghe Ulianovschi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cerere respinsă

Totodată, Vasile Selevestru, căruia nu i-a fost aprobată cererea, spune că este o decizie a Consiliului Superior al Magistraturii și nu este în drept să o critice. Totuși, referitor la cererea de demisie, acesta a menționat că anii pe care i-a dedicat sistemului de justiție sunt suficienți. „Sunt la curent cu decizia luată de Consiliul Superior al Magistraturii. Nu pot să spun nimic. Cât privește cererea de demisie, eu am activat timp de 33 de ani și cred că este de ajuns. Lasă tinerii să mai lucreze”, spune Selevestru.

Anterior, CSM i-a lăsat pe alți judecători să plece onorabil din sistem, chiar dacă fuseseră sancționați disciplinar sau erau bănuiți de lipsă de integritate. La începutul anului curent, CSM a acceptat demisiile a patru magistrați de la Judecătoria Comercială de Circumscripție: Alexandru Rotari, Serghei Namașco, Iurie Țurcanu și Liliana Andriaș, deși Serviciul de Informații și Securitate a scos la iveală mai multe verdicte dubioase pronunțate de aceștia. Judecătorii au ridicat indemnizații în valoare totală de 328.750 de lei.

Indemnizații mai mici pentru judecători

Ministrul Justiției nu exclude că unii magistrați depun cereri de demisie pentru a reuși să obțină indemnizații mai mari. „Este un schimb de generații în sistemul judecătoresc. În ultimii patru ani, circa o treime din corpul judecătoresc a fost renovat. Este un proces firesc”, a spus ministrul Justiției, Oleg Efrim.

Recent, Parlamentul a votat, în două lecturi, mai multe modificări la Legea cu privire la statutul judecătorului. Una dintre ele prevede micșorarea indemnizațiilor unice la concediere sau pensionare. În prezent, magistrații beneficiază de o indemnizație unică egală cu mărimea medie a salariului, înmulțită cu numărul anilor lucrați în acest post. După noile modificări, magistrații vor ridica indemnizații ce nu vor depăși șase salarii medii lunare.

Primul judecător arestat

Pe lângă sancțiuni disciplinare și semnarea cererilor de demisie, CSM eliberează din funcție judecători, la inițiativa procuraturii. În urma demersului procurorului general, Corneliu Gurin, pe 22 octombrie 2013, Consiliul Superior al Magistraturii l-a suspendat provizoriu din funcție pe judecătorul din cadrul Judecătoriei raionului Telenești. Astfel, în această săptămână, pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, un magistrat a fost condamnat la închisoare cu executare.

Procuratura Anticorupție a anunțat condamnarea de către jus tiție, la șapte ani de detenție, a judecătorului din cadrul Judecătoriei raionului Telenești, învinuit de comiterea coruperii pasive. De asemenea, magistratul corupt a fost privat de dreptul de a ocupa funcții publice timp de 10 ani și obligat să achite o amendă de 160.000 de lei. Amintim că magistratul a fost reținut în flagrant, pe 11 octombrie 2013, în biroul său de serviciu, de procurori și ofițerii CNA, imediat după primirea sumei de 200 de dolari de la avocatul unei părți într-un litigiu civil.

Un judecător pe banca acuzațiilor

Dosarul magistratului Nicolae Nogai este analizat de către Judecătoria din Căușeni. Nogai este acuzat că ar fi luat o hotărâre prin care Moldova Agroindbank putea fi deposedată de 28 la sută din acțiunile sale. Magistratul ar fi legalizat preluarea mai multor pachete de acțiuni de la această bancă de către companii care își desfășoară activitatea în afara Republicii Moldova. Dosarul a fost remis instanței în ianuarie 2012. Dacă va fi găsit vinovat, judecătorul Nicolae Nogai riscă până la șapte ani de închisoare și privarea dreptului de a ocupa anumite funcții pe un termen de până la cinci ani.