EVZ CHIȘINĂU. Rogozin face iarăși valuri. Semnăturile pro-ruse ale Transnistriei, reținute de Chișinău
- Natalia Had ârc ă
- 12 mai 2014, 06:02
Organele competente ale Republicii Moldova au reţinut listele „pentru recunoaşterea Transnistriei”, pe care persoane oficiale din Rusia intenţionau să le transporte la Moscova cu o rută de avion charter, se arată într-un comunicat al serviciului de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene.
MAEIE informează despre intenţia oficialilor ruşi de a transporta cu o cursă specială de avion a unor cutii conţinând „liste cu semnături pentru recunoaşterea Transnistriei”, că materialele respective au fost reţinute de organele de resort ale Republicii Moldova pentru a analiza legalitatea acestora în conformitate cu legislaţia în vigoare. Semnăturile au fost colectate în regiunea transnistreană pe parcursul lunii aprilie şi la începutul lui mai.
De la 1992 încoace, în Transnistria au avut loc mai multe referendumuri, toate însă cu efecte juridice nule. Ultimul s-a desfășurat în 2006 și conținea două întrebări: „Vreți ca Transnistria să fie independentă și să adere la Federația Rusă”? și „Vreți ca Transnistria să rămână în componența Republicii Moldova”? 96,61 la sută din respondenți ar fi votat atunci în favoarea independenței regiunii și aderării la Federația Rusă. Moscova nu a dat curs „ofertei” și doleanței Tiraspolului, declarând oficial că respectă integritatea și suveranitatea Republicii Moldova și pledează pentru soluționarea diferendului transnistrean în actualul format, 5+2 (OSCE, Republica Moldova, Federația Rusă, Ucraina și Tiraspolul, plus SUA și UE ca observatori).
Moscova și-a schimbat tactica
După anexarea Crimeii, însă, tactica Moscovei s-a schimbat brusc vizavi de problema transnistreană, lăsând să se înțeleagă că scenariul cu peninsula s-ar putea repeta și în Transnistria. Kremlinul a adresat în repetate rânduri, prin gura slobodă a vicepremierului Dmitri Rogozin, emisarul său „responsabil de soluționarea problemei transnistrene”, avertismente și chiar amenințări la adresa Chișinăului, dacă acesta va semna Acordul de Asociere la UE.
Comunicatul Serviciului de presă al MAEIE reprezintă un comentariu, în care se mai menţionează că vizita privată în Republica Moldova a vicepremierului rus Dmitri Rogozin, care a fost însoţit de un grup de deputaţi ai Dumei de Stat şi de un membru al Guvernului, nu a trecut fără declaraţii cu caracter provocator la adresa Republicii Moldova.
În pofida mesajelor transmise părţii ruse pe cale diplomatică în ajunul acestei vizite de a se abţine de la declaraţii care ar putea prejudicia relaţiile bilaterale, demnitarul rus, pentru a câta oară, şi-a permis aprecieri şi comentarii eronate și acide vizavi de alegerea suverană de dezvoltare a ţării noastre.
Sancțiunile UE își fac efectul
Ministerul aminteşte că poziţia oficială a Federaţiei Ruse, confirmată în repetate rânduri, se bazează pe respectarea alegerii suverane a Republicii Moldova şi soluţionarea conflictului transnistrean în baza suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.
În context, comentariul subliniază că autorităţile Republicii Moldova pledează consecvent pentru un dialog constructiv şi pragmatic cu Federaţia Rusă în toate domeniile de interes comun, mai cu seamă pe chestiunile sensibile ce ţin de soluționarea cuprinzătoare a problemei transnistrene.
De asemenea, este atrasă atenţia asupra faptului că acţiunile şi declaraţiile vicepremierului Rogozin din ultima perioada sunt contraproductive şi nu contribuie la avansarea procesului de reglementare a conflictului transnistrean.
Rogozin amenință Chișinăul
Majoritatea semnăturilor transnistrenilor în favoarea independenței Transnistriei au fost aduse la Moscova, a anunțat vicepremierul rus Dmitri Rogozin. „Semnăturile transnistrenilor despre recunoașterea republicii se află la Moscova. Serviciile speciale moldovene, care au reținut și au scotocit avionul nostru la Chișinău, au luat doar o mică parte din ele. De cealaltă parte am avut noi grijă”, a scris Rogozin pe o rețea de socializare.
În același mesaj, Dmitri Rogozin, care este și reprezentantul Kremlinului pentru Transnistria, a amenințat că „provocările Chișinăului vor avea consecințe serioase pentru relațiile bilaterale” dintre Rusia și Republica Moldova.
Principiul internațional al integrității
Dmitri Rogozin nu a exclus, vineri, la Tiraspol, posibilitatea recunoașterii independenței Transnistriei. El a declarat presei din regiune că problema recunoașterii internaționale a independenței Transnistriei este una complicată, dar a adăugat că „totul va depinde de cum va evolua situația”, potrivit agenției de știri de la Tiraspol Novosti PMR. Rogozin s-a referit la principiul internațional al integrității teritoriale, dar a adăugat că, în unele cazuri, cum a fost în Crimeea, dreptul la autodeterminare poate prevala.