Evitați cartofii care au această culoare. Conțin o substanță toxică

Evitați cartofii care au această culoare. Conțin o substanță toxică Sursă: Photo Martinjaud | Dreamstime.com

Există mai mult de 4.000 de soiuri de cartofi indigeni în lume. În afară de cartofii ruginii, poate că vă place să gătiți și cu soiuri mai colorate, cum ar fi cartofii dulci, cartofii albaștri, cartofii dulci mov japonezi sau chiar cartofii cu coaja roșie - lista poate continua. Cu toate acestea, există o culoare pe care ar trebui să eviți cu orice preț să o mănânci: cartoful verde.

Specialiștii spun că niciun cartof care este verde nu ar trebui să fie considerat comestibil. „Cel puțin, dacă unele părți ale cartofului par salvabile, tăiați singuri părțile verzi cu ajutorul unui cuțit. Atunci când un cartof are pete verzi, înseamnă că a fost infectat cu un compus otrăvitor numit solanină. Dacă ați văzut vreodată un cartof cu germeni verzi, acesta este un semn cheie că este contaminat cu solanină”, spun specialiștii consultați de eatthis.com.

Evitați cartofii verzi. Conțin o substanță toxică

Din punct de vedere tehnic, ceea ce îi dă cartofului contaminat culoarea verde este clorofila și, deși acest pigment nu vă va face neapărat rău, ar trebui să vă dea semnalul de a-l arunca. Atunci când un cartof este expus la lumină, acesta va produce clorofilă, ceea ce poate duce, de asemenea, la niveluri ridicate de solanină. Substanța este o neurotoxină, ceea ce înseamnă că, dacă este ingerată, vă poate da dureri de cap sau chiar vă poate provoca greață. Dacă este ingerată în cantități mai mari, poate provoca febră, respirație lentă și dureri de stomac.

„Este important de reținut că toxina se găsește în mod natural în toți cartofii, dar atunci când nivelul acesteia depășește 0,1% în cartof, atunci pot apărea probleme grave. Dar chiar dacă ai încerca să mănânci un cartof verde, probabil că l-ai scuipa imediat. Acest lucru se datorează faptului că solanina are un gust amar neplăcut, așa că organismul tău te-ar salva probabil de la a consuma leguma râncedă înainte ca aceasta să ajungă pe gât”, au explicat specialiștii.

Ne puteți urmări și pe Google News

În concluzie, spun specialiștii, asigurați-vă că vă țineți cartofii departe de soare pentru a nu ajunge să fiți nevoiți să îi aruncați.