Evitați berea rece pe caniculă! Sună ciudat, dar așa zic medicii

Evitați berea rece pe caniculă! Sună ciudat, dar așa zic medicii Sursa foto: Valentyn75 | Dreamstime.com

Berea rece este una dintre vedetele sezonului cald. Deși mulți au impresia că ea este perfectă pentru zilele caniculare și că hidratează, medicii vin cu o serie de contraindicații. Specialiștii ne prezintă lista cu lichide recomandate pentru a hidrata corpul atunci când valorile din termometre trec de 30 de grade Celsius.

Medicii atrag atenția asupra lichidelor pe care le consumăm în zilele caniculare. Deși muți cred că berea rece este perfectă pentru a te hidrata și răcori, specialiștii spun că efectul poate fi invers. Berea accentuează deshidratarea, dacă o consumăm atunci când este foarte cald afară.

Berea este bună atunci când este consumată în cantități mici. În zilele caniculare nu este recomandat niciun fel de alcool, asta pentru că accentuează deshidratarea. În plus, pentru eliminarea lui din organism, este nevoie de o cantitate mult mai mare de apă.

„Cantitățile mici de bere nu fac rău. Important e ca persoana respectivă să se oprească la cantități mici. Alcoolul consumat pe căldură accentuează deshidratarea. Și e nevoie de și mai multă apă ca el să fie eliminat din organism, pentru că organismul nostru îl percepe ca pe un lichid care trebuie eliminat. Și berea, dar cu atât mai mult vinul sau alcoolul cu mai multe grade. Așadar, cantitatea de apă pe care trebuie să o consumăm după bere sau după vin este mai mare. Se poate bea bere, dar în cantități mici”, a explicat doctorul Diana Cimpoeșu, coordonator al Unității de Primiri Urgențe Iași.

Ne puteți urmări și pe Google News

Riscurile la care te expui dacă consumi alcool vara

Alcoolul este un diuretic, astfel că el duce la deshidratare și interferează cu capacitatea corpului de a-și regla temperatura. Un alt motiv pentru care specialiștii recomandă să nu consumăm alcool în zilele caniculare este că acesta dilatează vasele de sânge, lucru pe care îl face și căldura.

Medicul Tudor Ciuhodaru spune că persoanele care preferă să se răcorească pe caniculă cu un pacher de alcool se expun la patru pericole:

1. Poate fi letal. Alcoolul este responsabil de 50% dintre decesele violente la adolescenți și adulţi din această perioadă.

2. Te încălzeşte şi îţi afectează termoreglarea. Răcirea bruscă iniţială a organismului este urmată de generarea de căldură şi de vasodilataţie, având drept consecinţă accentuarea senzaţiei de căldură şi perturbarea mecanismelor de termoreglare.

3. Te deshidratează. Efectul diuretic vulnerabilizează organismul şi îţi diminuează capacitatea de a compensa efectele căldurii.

4. Îţi alterează capacitatea de reacţie la pericol. Vederea, vorbirea, viteza de reacţie, reflexele şi echilibrul precum şi starea de conştienţă sunt afectate, iar alterarea statusului neurologic predispune la expunerea prelungită la soare sau temperaturi crescute.

Atunci când o persoană consumă alcool în exces pe caniculă, pot apărea crampe cauzate de pierderea sodiului, din cauza transpiraţiei. Deshidratarea poate duce la epuizare, poate apărea șocul și cedarea organelor, sau chiar decesul.

Lichidele recomandate pentru a te hidrata în zilele caniculare

Pe lângă alcool, medicii nu recomandă consumul sucurilor care conțin mult zahăr sau cofeina. Apa este lichidul care hidratează cel mai bine organismul în timpul verii, însă nu este indicat să o consumăm rece, de la frigider.

„Recomand să nu consumaţi nici băuturi foarte reci pe caniculă, pentru că, de asemenea, se accentuează deshidratarea. Şi cantităţile mari de cofeină sau băuturi dulci sunt contraindicate în zilele în care organismul este stresat”, sunt recomandările specialistei. În schimb, ea recomandă apa minerală și plată, sucurile naturale fără îndulcitori, ceaiurile neîndulcite sau puţin îndulcite. „La fel de hidratante ca apa sunt iaurtul şi laptele bătut. Ca fructe, sunt foarte bune pepenele, roşu şi galben, vişinele, piersicile”, a declarat medicul Alis Grasu.

Medicii recomandă să nu aşteptaţi până când vă este sete pentru a vă hidrata. Beţi doi-trei litri de lichide pe zi, preferabil la fiecare 15-30 de minute, potrivit jurnalul.ro.