Evidenţa Popilaţiei scoate MORŢII de pe LISTELE ELECTORALE. Peste 1.000 de decese NU SUNT ÎNREGISTRATE

Evidenţa Popilaţiei scoate MORŢII de pe LISTELE ELECTORALE. Peste 1.000 de decese NU SUNT ÎNREGISTRATE

Persoanele decedate şi „voiajorii” care îşi mută domiciliul în preajma alegerilor se află în vizorul structurilor de evidență a persoanelor și administrare a bazelor de date din Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Au fost scoşi de pe listele electorale peste 1.500 de oameni, în vârstă de peste 100 de ani, care au decedat. Pentru alţi peste 1.000 de morţi nu s-au găsit certificatele de deces.

În această perioadă, structurile de evidență a persoanelor și administrare a bazelor de date fac verificări în Registrul național de evidența populației privind datele de stare civilă și domiciliul persoanelor, acest demers fiind parte a măsurilor luate pentru buna desfășurare a procesului electoral, transmite MAI. 

În urma acestor veriicări, în cazul persoanelor cu vârsta mai mare de 100 de ani, s-au actualizat bazele de date pentru 1.563 persoane despre care s-au obţinut documente care atestă decesul.  

Datele de referinţă  au fost comunicate Autorităţii Electorale Permanente, astfel încât aceste persoane nu vor mai fi prezente pe listele electorale. 

Despre alte 1.014 persoane cu vârsta de peste 100 de ani se fac verificări deoarece există informaţii că au încetat din viață, însă nu au fost obținute acte care să certifice decesul, nu se mai află la domiciliu și nici nu au fost identificate rude, vecini sau apropiați care să cunoască situația acestora.

Alegătorii “voiajori”

MAI trasmite, de asemenea, că sunt în desfășurare verificări cu privire la situațiile în care mai multe persoane și-au stabilit reședința la aceeași adresă sau în cazul persoanelor care în mod repetitiv își stabilesc reședința în perioada pre-electorală. Pentru aceste verificări vor fi analizate situaţiile privind stabilirea reședinței înregistrate în anii electorali precedenți.  

O prioritate a serviciilor publice comunitare de evidența persoanelor rămâne eliberarea actelor de identitate celor care nu au astfel de documente, în acest sens fiind derulate atât acțiuni de informare a populației, cât și deplasări în teritoriu cu stațiile mobile, pentru emiterea actelor de identitate, au precizat oficialii MAI.

De la începutul anului și până în prezent au fost eliberate peste 780.000 de cărți de identitate și s-au desfășurat peste 1.800 de deplasări cu stația mobilă în localități izolate, ori aflate la distanţe mari faţă de serviciile de profil, respectiv la persoanele netransportabile, ocazie cu care s-au emis peste 7.600 de acte de identitate și alte peste 2.000 de cărți de identitate provizorii pentru persoanele fără domiciliu.