Adrian Moraru: Descinderea asta blochează o eventuală tranzacție a PRO-ului
- Alexandra Ciliac
- 1 aprilie 2014, 14:56
Ediția de astăzi i-a avut invitați pe Cristian Diaconescu, consilier prezidențial, și Adrian Moraru, director IPP. În studio a fost și Mircea Marian, senior editor EVZ.
Tema discuțiilor a fost suspiciunea de evaziune fiscală la firme din cadrul trustului Media PRO, dar și aniversarea a 10 ani de la intrarea României în NATO
Puteți adresa întrebări direct pe evz.ro, în secțiunea comentarii a articolului care va prezenta discuțiile din emisiune, pe adresa de email online@evz.ro și la telefonul 021.202.2000.
LIVE TEXT
Trustul Media Pro este supectat de evaziune fiscală și spălare de bani. Apar pe măsură ce lupta anticoruptie merge înainte din ce în ce mai multe zone. Am intrat în zona presei.
- Mircea Marian: Dacă ar fi adevărat ar fi o lovitură în credibilitatea presei. Media Pro a fost critic la adresa puterii, Mediafax da informații mai bune decât agenția guvernamentală. Dacă nu e adevărat atunci e un atac la libertatea presei.
- Adrian Moraru: Descinderea asta blochează o eventuală tranzacție a PRO-ului. Nimeni din afară nu mai vine să cumpere după ce au avut probleme cu procurorii. Trustul cu totul este într-o scădere masivă, iar vânzarea unor părți ar fi putut fi posibile. Plecarea lui Sârbu a coincis cu căderea la bursă a CME. Sârbu a plecat pentru că marea firmă din acea parte începuse să o ia la vale. Deocamdată nu avem ce să speculăm.
- Cristian Diaconescu: Practic v-ați referit la trei suspiciuni, situații dubitabile. Mă gândesc cum ar putea fi privită această chestiune de afară. Suspiciunea de corupție este la un nivel ridicat.
Este o lovitură mare la adresa presei, care oricum are mari dificultăți în această perioadă.Suspectezi o influență politică?
- Mircea Marian: Mă gândesc, niciodată nu elimin această posbilitate. Nu vreau să fie un dublu standard. La Antena 3 chiar cred că a fost vorba de șantaj. Mie mi se pare că acest Guvern este cel mai netransparent, informațiile apar în presă mestecate, iar Mediafax a avut întotdeauna informații.
Președintele Băsescu participă astăzi la o ședință solemnă în Parlament cu ocazia aniversării a 10 ani de la intrarea României în NATO. Ieri, la o ceremonia dedicată acestui eveniment premierul Victo Ponta a refuzat să participe. Cum comentați absența domnului Ponta?
- Diaconescu: Această absență s-a înregistrat în fața întregului corp diplomatic. Foștii președinți au enunțat întregul context al aderării României la NATO. În acești 10 ani s-au modificat multe viziuni. Prim-ministrul ar fi trebuit să înțeleagă prin câte momente grele a trecut România.
SUA sunt îngrijorate în continuare de ce se întâmplă în România?
- Diaconescu: Președintele a avut mai multe conversații cu Joe Biden și am fost la Washington în perioada în care criza din Ucraina escalada. Am discutat despre proiecte, despre o regândire la nivel politic și militar a SUA cu privire la întreaga regiune. Scutul este în program, nu au niciun fel de reproș în legătură cu autoritățile centrale. Pot să spun că România este un stat sigur din punctul de vedere al parteneriatului strategic cu SUA. Partenerul american este alături de noi. Nuland a spus în comunicatul video faptul că consideră solemnă obligația de susținere a parteneriatului între SUA și România.
Ați discutat și despre situația internă?
- Diaconescu: Nu există nicun fel de modificare în legătură cu percepția lor față de situația internă din România. Percepția este neschimbată. Președintele Băsescu are zilnic convorbiri telefonice și întâlniri cu o serie de oficiali americani pentru că România are nu numai dreptul de a intra în toate planurile militare, dar și responsabilitatea aceasta în baza tratatului de la Washington.
Președintele are o intenție reală de a deveni premier?
- Diaconescu: Președintele are o experiență decizională fantastică, probabil cea mai mare dintre toți cei care ar putea ocupa funcții înalte. El practic din 2 în 2 ore este în legătură directă cu lideri europeni sau de la Washington. Noul președinte va trebui să țină ritmul acestei comunicări.
- Adrian Moraru: Mi se pare naivă discuția, de fapt prematur, pentru că nu știm care i-ar fi majoritatea. De aceea mi se pare preamtură această discuție. Ca să ajungi premier trebuie un președinte care să te desemnezi și o majoritate care să te susțină.
- Mircea Marian: Cred că e o declarație pentru 2016. Unde ar fi putut să se ducă acum când în parlament sunt 70% USL.
- Diaconescu: Diferența ar fi într-o altă zonă - așa cum arată președintele Băsescu, dacă ar fi premier, nu ar rămâne supusul acestei majorități. De regulă, premierul rămâne ostatec mojorității, ori președintele Băsescu nu ar face asta.
- Moraru: Ar trebui să fie și liderul acelei majorități, liderul politic.
- Mircea Marian: Cred că Băsescu de fapt ar vrea să-l ajute pe un eventual președinte de dreapta.
- Diaconescu: La președinție ar trebui să avem în vedere o persoană care va reprezenta România de a doua zi.
”Evenimentul zilei” este difuzată pe B1 TV în fiecare luni, miercuri, joi și vineri, de la orele 11:00.
După emisiune puteţi participa la dezbatere pe evz.ro, în secţiunea de comentarii a articolului.