"Evenimentul zilei" TV. Adrian Moraru: Cei de la putere vor o campanie cât mai ternă, cu poveşti despre ce făceam în anii '70-'80

"Evenimentul zilei" TV. Adrian Moraru: Cei de la putere vor o campanie cât mai ternă, cu poveşti despre ce făceam în anii '70-'80

Ediția de astăzi a emisiunii „Evenimentul zilei” i-a avut ca invitați pe Adrian Moraru, director adjunct IPP, și George Rîpă, consultant politic. În studio s-a aflat și Andreea Udrea, jurnalist EVZ.

Principala temă de discuție a fost campania electorală negativă și strategia actualei puteri de protejare a politicienilor cu probleme în Justiție.

LIVE TEXT

Adrian Moraru:

Ne puteți urmări și pe Google News

Premierul şi preşedintele merg la Curte să fie arbitraţi, este parte din sistem, cred că este normal să se întâmple asta. Nu există rezonabilitate, compromisul şi dialogul nu sunt trăsături ale poporului român, în general, nu doar ale unor partide sau politicieni.

George Rîpă:

Decoraţiile au ajuns un subiect politic de dispută în România. Acum avem un premier care refuză să contrasemneze o decoraţie, probabil pentru Horia Roman Patapievici. Se merge pe aceeaşi logică a politicii mici, probabil Ponta s-a speriat de numele lui  Horia Roman Patapievici şi refuză să semneze. Sunt curios dacă premierul poate refuza să semneze, dacă acest lucru se numără printre prerogativele sale.

Adrian Moraru:

E complicat. Dacă preşedintele vrea să avanseze un general, nu trebuie să fie neapărat blocat de premier.

George Rîpă:

Eu nu am niciun dubiu că la următoarele ieşiri, preşedintele şi premierul vor spune că pactul de coabitare merge înainte.

Adrian Moraru:

PSD-ul nu face nimic la guvernare, e şi paralizat acum din cauza campaniei electorale. În acest context, cred că o nouă suspendare şi aceeaşi talangă zdrăngănită le-ar pica bine. Consultantului leneş îi place acest gen de soluţii ieftine.

George Rîpă:

Avem o perioadă de guvernare de doi ani de la ultima tentativă. Atunci, în spatele discursului, mai era speranţa că vom trăi mai bine, că salariile vor reveni, că se vor face autostrăzi etc. Cred că acum PSD-ul ar avea cel mai mult de suferit. După dosarele deschise la DNA în 2012, pentru fraudarea referendumului, cred că acum multă lumea ar sta mai liniştită.

Adrian Moraru:

Cine estre în opoziţie nu îşi doreşte o campanie liniştită. Cei de la putere nu au niciun interes să tulbure apele, vor o campanie foarte ternă, cu poveşti despre ce făceam în anii '70-'80, ce mâncau dacii etc.

George Rîpă:

Cred că oamenii care au fost pe scenă pentru a-i susţine pe Traian Băsescu ar veni şi acum. Problema nu este fărămiţarea dreptei, SUA nu sunt fărămiţate, nici Departamentul de Stat.

Episodul a fost repetat anul trecut, în marţea neagră, Victor Ponta nu cred că ar mai putea juca rolul copilului răsfăţat care pune foc în politica românească.

Adrian Moraru:

Trageţi linie după USD-ul ăsta şi adunaţi restul şi o să vedeţi că rezultă câteva procente în plus faţă de cât au ei acum. Nu ştiu dacă Victor Ponta reuşeşte să sperie opoziţia la fel de mult ca Adrian Năstase ca să se unească.

George Rîpă:

În ambele tabere există un nucleu dur care trăieşte din asta, din "uite ce bine i-a dat-o!". Cei mai mulţi oameni îşi doresc însă să afle cine este candidatul din spatele acestor campanii.

Adrian Moraru:

Atrag atenţia încă o dată că suntem în faţa primelor alegeri europarlamentare la care nu ştim cine va fi câştigătorul. Sunt foarte multe lucruri de discutat, este o miză colosală, chiar şi un mandat, două pot să facă diferenţa, cel puţin morală.