Evaziunea pe piața cărnii depășește încasările din TVA

Evaziunea pe piața cărnii depășește încasările din TVA

Scăderea TVA de la 24% la 5% ar descuraja evaziunea în domeniu, care se ridică la 450 de milioane de euro anual, în condițiile în care statul încasează doar 400 de milioane de euro din aplicarea taxei pe valoarea adăugată, se arată într-o scrisoare deschisă adresată conducerii FMI, Federația Națională PRO AGRO, Asociația Română a Cărnii (ARC), Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) și Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) cer reducerea TVA la carne și preparatele din carne.

 În plus, situația producătorilor români s-a înrăutățit, după ce Ungaria a redus TVA la 5% pentru carnea de porc.

„În acest moment statul ştie că TVA de 24% pentru carne și pentru produsele din carne înseamnă venituri anuale de 400 de milioane de euro la bugetul statului. Dar un TVA mare înseamnă mai mult de atât. Ce nu știe statul este că TVA de 24% încurajează și îmbogățește evazioniștii. Statul pierde peste 450 de milioane de euro în fiecare an, din cauza evaziunii fiscale la carne și la produsele din carne”, se arată în scrisoarea transmisă conducerii FMI.

Totodată, din cauza nivelului crescut al evaziunii, producătorii corecți fac față cu greu concurenței neloiale, iar dacă aceștia vor da faliment veniturile la buget vor scădea mult mai mult decât dacă se reduce TVA la carne. Însă, scăderea TVA va duce la ieftinirea cărnii și a preparatelor din carne.

„TVA de 24% forțează România să considere carnea și produsele din carne un lux! Românul cumpără mai puțin și mai rar. În termeni economici: consum redus, procent redus de colectare a TVA. În termeni generali: statul pierde”, se precizează în documentul citat.

Totodată, produsele de pe piața neagră reprezintă un risc crescut pentru consumatori, întrucât nu sunt controlate sanitar-veterinar.

Ne puteți urmări și pe Google News