Evaluarea Națională 2022. Ministrul Educației explică baremul de corectare al probei la Matematică

Evaluarea Națională 2022. Ministrul Educației explică baremul de corectare al probei la Matematică Sursa: Facebook/ Sorin Mihai Cîmpeanu

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, spune că proba scrisă la Matematică, parte a examenului de Evaluare Națională, a decurs fără incidente notabile, deși au existat câteva situații de încercare de fraudare a examenului. Ministrul face și un bilanț al elevilor prezenți la susținerea celei de-a doua probe scrise, explicând și modul în care se va face corectarea subiectelor.

Joi, 16 iunie, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, transmite că proba la Matematică a Evaluării Naţionale 2022 a fost susținută de un număr de 148.595 de elevi, în cadrul celor  3.655 de centre de examen, fiind absenți un număr de 6.963 elevi.

Elevii de gimnaziu au susținut proba la Matematică, parte a Evaluării Naționale 2022

Subiectele examenului au fost în număr de trei: algebră, geometrie și al treilea subiect, o combinație între probleme de algebră şi geometrie. Obiectivul testării este de a verifica șase competențe generale ale elevilor: identificarea unor informaţii și date; folosirea de reguli şi algoritmi de calcul specifici; aplicarea regulilor de calcul; exprimarea într-un limbaj matematic; analizarea şi interpretarea; modelarea şi transferul informațiilor în alte situaţii.

„Astăzi s-a derulat proba la Matematică. Au fost prezenţi 148.595, în 3.655 de centre de examen. Numărul absenţilor a fost 6.963. Proba s-a derulat fără incidente deosebite, au fost doar trei eliminaţi din examen: Sibiu şi Constanţa - câte un elev pentru posesie de materiale de inspiraţie nepermise, fiţuici mai exact, şi o altă eliminare din examen în Ilfov pentru utilizarea telefonului. Doar trei cazuri", spune ministrul Cîmpeanu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministrul Cîmpeanu vorbește despre pragurile de acordare a notelor

„Altfel spus este vorba de a şti, a utiliza, a raţiona, deci a şti, de fapt a aplica şi a raţiona, sunt cele trei niveluri de competenţă testate astăzi. Cu alte cuvinte, aceste lucruri s-au reflectat în barem şi au fost atent formulate subiectele, astfel încât să avem clar delimitate pragurile estimate pentru obţinerea notei 5, pentru obţinerea notei 7, pentru obţinerea notei 8,50, 9,50 şi pentru 10 au fost într-adevăr subiecte care, în opinia colegilor care au realizat aceste subiecte, vor realizate de acei elevi care într-adevăr sunt buni la matematică şi trebuie să le fie recunoscut acel merit.

Se punctează, e precizat foarte clar în barem, orice soluţie alternativă de rezolvare, dacă este corectă", a mai transmis ministrul Educaţiei.

După proba la Matematică, urmează proba scrisă la Limba şi literatura maternă, care va avea loc vineri, 17 iunie 2022. Rezultatele vor fi afișate pe data de 23 iunie, înainte de ora 14:00, iar contestațiile pot fi depuse între 23 iunie (intervalul orar 16:00 - 19:00) - 24 iunie (intervalul orar 8:00 - 12:00), fiind posibilp inclusiv depunerea prin mijloace electronice a cererii de constare a rezultatului examenului. Rezultatele finale, după contestații, vor fi afișate pe data de 30 iunie.