Euroucraina nu este departe

Euroucraina nu este departe Sursa: Facebook

În vreme ce militarii ruși duc lupte pe căile de acces spre Kiev și Harkov, autoritățile ucrainene se bat pentru calitatea de membru în UE. Uniunea Europeană trebuie să lucreze la acordarea, pentru Ucraina, a statutul de candidat pentru aderare - se arată în rezoluția Parlamentului European, care a fost adoptată marți.

Documentul condamnă, de asemenea, operațiunea militară specială a Rusiei în Ucraina și solicită noi sancțiuni dure împotriva Moscovei. Discuții similare s-au desfășurat, practic, în cadrul aproape tuturor platformelor internaționale importante, pe fondul ofensivei trupelor rusești, precum și a forțelor republicilor populare Donețk și Luhansk (DNR și LNR). Direcțiile principalelor lovituri rămân orașele Kiev, Harkov și Mariupol, potrivit RADOR.

„Ne luptăm să devenim membri cu drepturi depline ai Europei"

Deputații Parlamentului European au făcut apel la instituțiile Uniunii Europene să înceapă să lucreze la acordarea, pentru Ucraina, a statutului de candidat la aderarea la organizație - se spune în Rezoluția adoptată marți, în finalul sesiunii plenare extraordinare. Deputații au cerut, de asemenea, Uniunii Europene să introducă noi sancțiuni dure împotriva Federației Ruse. În document se vorbește, între altele, de restricționarea importurilor de petrol și gaze din Rusia, de închiderea tuturor porturilor din țările UE pentru navele rusești, de sistarea acțiunii licențelor software în Federația Rusă și Belarus, precum și despre deconectarea completă a acestor două țări de la sistemul SWIFT. Reamintim că rezoluțiile Parlamentului European au caracter de recomandare.

Principalul eveniment al sesiunii plenare a fost mesajul video al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski. ""Ne luptăm să devenim membri cu drepturi depline ai Europei. Cu noi UE va fi mai puternică. Ucraina va fi singură fără voi. Am dovedit că suntem la fel ca și voi. Demonstrați că sunteți împreună cu noi, demonstrați că sunteți europeni. Și atunci viața va învinge moartea, iar pacea - întunericul", a spus Volodimir Zelenski. El a subliniat: "Există expresia 'alegerea ucraineană a Europei' - aș dori să sune de la voi către noi: alegerea Ucrainei de către Europa".

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe 28 februarie Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană. În aceeași zi, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell,  declarase că pe agenda curentă a liderilor UE nu există problema primirii Ucrainei în Uniune. Însă deja marți, șeful Consiliului European, Charles Michel, a declarat:"Consiliul UE va studia serios această cerere importantă, politică și legitimă". Iar președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dat asigurări: "Astăzi Uniunea Europeană și Ucraina sunt mai aproape ca niciodată".

Membrii Parlamentului European au salutat discursul președintelui Ucrainei stând în picioare

Mulți dintre ei aveau pe mese tăblițe pe care scris "Noi suntem cu Ucraina". De asemenea, mulți (inclusiv Ursula von der Leyen și președintele Parlamentului European, Robert Metsola) aveau la haine simboluri ucrainene. Anticipând mesajul președintelui ucrainean, doamna Metsola declarase: "Noi recunoaștem perspectiva viitorului european al Ucrainei. Și, după cum se afirmă, fără îndoială, în rezoluția noastră, noi salutăm cererea Ucrainei de aderare la UE și vom lucra pentru atingerea acestui obiectiv".

"Vă mulțumim că ne-ați arătat ce înseamnă să fim rezistenți și că ne-ați amintit de pericolul de a fi nepăsători", a adăugat Metsola, adresându-se ucrainenilor.

Până în prezent, procedura de admitere a unei țări în UE consta din câteva etape și dura câțiva ani.  Până acum nu a existat o procedură accelerată de aderare la UE.

De aceea, deocamdată, toate declarațiile Uniunii Europene par mai degrabă ca un sprijin moral pentru Ucraina. În același timp, Roberta Metsosa a declarat că Parlamentul European va sprijini anchetarea, de către Tribunalul Penal Interațional, a acțiunilor președinților Rusiei și Republicii Belarus, Vladimir Putin și, respectiv, Aleksande Lukasșenko. Vineri, ministrul ucrainean de externe, Dmitri Kuleba, declarase că Kievul strânge material despre operațiunea rusească și intenționează să le transmită Tribunalului Penal Internațional. Și deja luni, procurorul Tribunalului Penal Internațional, Karim Khan, și-a anunțat hotărârea de a solicita permisiunea de a efectua cât mai curând posibil o anchetă a ceea ce se întâmplă în Ucraina. Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia "respinge categoric" acuzațiile Kievului de crime de război pe teritoriul Ucrainei. "Și apoi, Rusia nu este totuși  membră a Tribunalului Penal Internațional", a reamintit Peskov.

Cea mai lungă discuție despre situația în Ucraina a avut loc în aceste zile, în cadrul ședinței speciale de urgență a Adunării Generale a ONU.

Luni, Ucraina și țările occidentale au făcut apel la comunitatea internațională să sprijine proiectul rezoluției Adunării Generale, document care condamnă operațiunea militară rusească. Pentru adoptarea documentului este necesară o majoritate de două treimi din voturi. "A venit vremea să acționăm, vremea să ajutăm Ucraina, care plătește cel mai mare preț pentru libertate și securitate, pentru ea însăși și pentru lume", a declarat Reprezentantul Permanent al Ucrainei la ONU, Serghei Kislița. În timpul întâlnirii, reprezentanții a peste o sută de țări au cerut cuvântul, iar discuțiile s-au prelungit. S-a comunicat că votarea va avea loc până la sfârșitul săptămânii.

Reprezentantul permanent al Federaţia Ruse la ONU, Vasili Nebenzia, a vorbit la ședință încă în ziua de luni. După cum a afirmat oficialul rus, toate acțiunile Rusiei în Ucraina "sunt denaturate și distorsionate, sunt supraevaluate de un număr imens de cele mai incredibile născociri și falsuri, cu implicarea mass-media și a rețelelor de socializare".  Oficialul rus a subliniat că armata rusească nu amenință civilii din Ucraina și nu trage asupra obiectivelor civile, ci "amenințarea este reprezentată de naționaliștii ucraineni care au luat de fapt ostatici locuitorii acestei țări și se ascund în spatele lor ca după un scut uman".

Asupra Kievului, Harkovului și Mariupolului

Discuțiile despre situația din Ucraina s-au desfășurat pe fondul ofensivei trupelor rusești, precum și a forțelor republicilor populare Donețk și Luhansk (DNR și LNR).  Orașele Kiev și Harkov au rămas principalele ținte ale ofensivei forțelor rusești. Consilierul Biroului președintelui ucrainean, Aleksei Arestovici, a declarat că în noaptea de luni spre marți ambele orașe au fost supuse unor lovituri cu rachete, au existat încercări de a le înconjura, dar, în ansamblu, "situația a fost controlată".

"Conform datelor, în intervalul 24 februarie dimineața - 1 martie, la miezul nopții, biroul nostru a înregistrat 536 de victime în rândul populației civile. Aceste cifre includ 136 de morți, din care 13 copii, precum și 400 de răniți, între care 26 de copii", a declarat marți dimineață Elizabeth Trossel, reprezentantul Direcției Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului. Ea a precizat că "pe teritoriul regiunilor Luhansk și Donețk" au fost uciși 58 de civili, 159 au fost răniți, iar  "pe teritorile controlate de guvern au fsot uciși 40 de civili, iar 149 au fost răniți". Marți, lista a fost completată.

Dimineață, imaginile unei explozii puternice în Piața Centrală din Harkov, Piața Libertății, s-au răspândit cu repeziciune pe net. "Astăzi, ziua a început cu bombardarea Administrației Regionale de Stat din Harkov", a afirmat într-un mesaj video primarul din Harkov, Igor Terehov. Situația în oraș i-a atras atenția și lui Volodimir Zelenski . "Această dimineață a fost tragică pentru noi toți - două rachete de croazieră au atacat Harkovul", a spus Zelenski într-un mesaj adresat Parlamentului European.

Consilierul șefului Ministerului de Interne al Ucrainei, Anton Gerașcenko, a dat detalii pe Facebook. Potrivit acestuia, loviturile au fost efectuate cu o rachetă clasa Kalibr  la un interval de cinci - șapte minute. O treime din clădirea Administrației Regionale de Stat din Harkov s-a prăbușit. Ministerul Apărării al Federației Ruse nu a comentat această informație, dar, ca de obicei, neagă efectuarea de lovituri asupra unor obiective civile.

Temerile legate de atacurile masive de la Kiev au început să se intensifice în legătură cu informația companiei  americane Moxa Technologies, care a publicat fotografii din satelit făcute luni în care se vede o coloană de echipament militar. Potrivit Moxa Technologies, aceștia sunt militari ruși aflați la nord-vest de Kiev, se îndreptau spre capitală. Compania a estimat lungimea coloanei la peste 60 km.

Partea rusă nu a comentat deplasarea echipamentului. Cu toate acestea, marți, Ministerul rus al Apărării a avertizat că asupra obiectivelor tehnologice ale Serviciului de Securitate al Ucrainei și asupra Centrului principal 72 de informații și operațiuni psihologice de la Kiev "vor fi lovite cu arme de înaltă precizie". Ministerul a precizat că fac acest lucru "pentru a preveni atacurile infomaționale împotriva Rusiei " și a cerut ucrainenilor care locuiesc în apropierea nodurilor de releu să-și părăsească casele.

Spre seară, primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat pe rețeaua de socializare Telegram: "Turnul de televiziune din Kiev a fost deteriorat, ca urmare a căderii a două rachete, potrivit informațiilor preliminare stația de transformator care alimentează cu energie electrică turnul de televiziune, precum și hardware-ul de pe turn, au fost avariate". Ministerul pentru Situații de Urgență al Ucrainei a comunicat cinci morți în atacul asupra turnului de televiziune (nu a existat nicio confirmare sau negare din partea rusă).

Mai mult decât atât, șeful Biroului președintelui Ucrainei, Andrei Ermak, a comunicat pe Facebook că o rachetă a lovit Complexul memorial Babiy Yar (situat lângă Turnul de televiziune).

Între alte puncte fierbinți, autoritățile ucrainene au precizat Herson și Mariupol

Primarul din Herson, Igor Kolîhaev, a arătat că în oraș case de locuit și obiective de infrastructură sunt în flăcări. Isar primarul din Mariupol, Vadim Boicenko, a declarat, la TSN, că partea rusă a distrus infrastructura importantă, orașul a rămas fără căldură și electricitate. "Luptăm până la ultimul glonț", a spus el.

Federaţia Rusă nu a comentat situația din Herson. În schimba relatat despre ce se întâmplă pe țărmul Mării Azov, unde se află Mariupol. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării al Federației Ruse, Igor Konașenkov, care ieri anunțase încheierea blocării orașului Mariupol de către trupele trupele republicii populare Donețk (DNR), a declarat: "Începând de astăzi, ieșirea subunităților Forțelor Armate Ucrainene la Marea Azov este complet blocată". Forțele DNR au ajuns la granița regiunii Donețk și s-au unit cu unitățile armatei ruse, care au preluat controlul regiunilor Ucrainei, de-a lungul țărmului Mării Azov, a arătat Konnașenkov.

Ziua de marți s-a remarcat și pentru primul schimb de prizonieri din timpul operațiunii speciale, a anunțat șeful Administrației de Stat din regiunea Sumî, Dmitri Jivițki. După cum a declarat acesta,  Ucraina a schimbat cinci soldați ai forțelor de apărare teritorială pe un ofițer rus din poliția militară. Nu au existat comentarii în acest sens din partea Ministerului rus al Apărării.