22 de ofițeri de rang înalt din Belarus, pe lista neagră a Uniunii Europene. Sunt acuzați că au ajutat Rusia să invadeze Ucraina

22 de ofițeri de rang înalt din Belarus, pe lista neagră a Uniunii Europene. Sunt acuzați că au ajutat Rusia să invadeze Ucraina Sursa: arhiva EVZ

22 de ofițeri superiori din Belarus au fost puși pe lista neagră a UE, după ce țata a permis Rusiei să folosească teritoriul ei pentru a ataca Ucraina. Averile lor au fost înghețate, iar ofițerii au interdicția de a călători în UE.

Uniunea Europeană ia măsuri drastice împotriva ofițerilor superiori din Belarus care au susținut invazia Rusiei împotriva Ucrainei. Numele a 22 de astfel de ofițeri au fost adăugate pe lista neagră, relatează AFP.

Persoanele aflate pe listă au averile blocate și nu au voie să călătorească în Uniunea Europeană. Belarus este acuzată să a permis Rusiei să folosească teritoriul său pentru a ataca Ucraina.

„Având în vedere gravitatea situaţiei şi faptul că Belarusul participă la o invazie rusă neprovocată împotriva Ucrainei, prin autorizarea unei agresuni militare de pe teritoriul său, Consiliul adaugă 22 de persoane pe lista persoanelor fizice şi juridice, entităţilor şi organizaţiilor vizate de măsuri restrictive“, anunţă Uniunea Europeană într-un comunicat în care a publicat lista cu numele, gradele şi funcţiile ofițerilor. Aceste sancţiuni ”ţintite” constau în blocarea averilor şi o interdicţăie de călătorie şi de sejur în UE.

Ne puteți urmări și pe Google News

Uniunea Europeană a adoptat duminică noi sancțiuni împotriva Belarusului. Sunt vizate cele mai importante sectoare economice printre care cel al hidrocarburilor, tutunului, cimentului şi siderurgiei.

Liderii ruși sunt pe lista neagră

Şase oligarhi ruși, mai multe personalităţi apropiate preşedintelui rus, inclusiv purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, şi o duzină de jurnalişti se află și eu pe această listă neagră a UE. Vladimir Putin şi ministrul său de externe, Serghei Lavrov, au fost și ei incluşi pe listă, dar nu au interdicție de călătorie în speranța că negocierile vor fi reluate.

Lukaşenko, decizii controversate

Președintele Belarusului a negat în mod repetat acuzațiile că ar fi permis trupelor ruse să folosească teritoriul țării sale, dar deciziile luate în ultimele zile îl contrazic.

Aleksandr Lukaşenko, a declarat marţi că i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin să desfăşoare un complex suplimentar de rachete S-400 la vest de Minsk, capitala ţării sale, a relatat agenţia belarusă de ştiri Belta. Potrivit lui Lukaşenko, rachetele ar fi necesare pentru apărarea țării sale. El a mai declarată că armata din Belarus se poate mobiliza în 2-3 zile.

De asemenea, Belarusul desfăşoară mai multe trupe la graniţa sa cu Ucraina. „Acestea sunt grupuri bine antrenate de reacţie rapidă care sunt gata să stopeze orice provocare şi orice acţiune armată împotriva Belarusului”, a anunţat Lukaşenko.