Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > Europol: Extrema dreaptă se pregătește de război
Europol: Extrema dreaptă se pregătește de război

Europol: Extrema dreaptă se pregătește de război

În vreme ce politicienii pro-europeni și presa progresistă trag din toate pozițiile împotriva partidelor populiste, suveraniste și eurosceptice, adevărata extremă dreapta se pregătește de luptă.

Potrivit unui raport confidențial al Europol, obținut de publicația germană Suddeutsche Zeitung, extrema dreaptă europeană recrutează adepți din rândul forțelor armate și al polițiștilor. „Pentru a-și consolida capacitățile și pregătirea de luptă, grupurile de extremă dreapta încearcă să recruteze membrii  ai forțelor militare și de securitate, care le pot acorda expertiză în domeniu”, se arată în raportul redactat de Europol.

Potrivit slate.fr, multe țări europene sunt din ce în ce mai preocupate de ascensiunea extremismului în serviciile de securitate. În noiembrie 2018, un caporal din armata britanică, pe numele său Mikko Vehvilainen, a fost condamnat la opt ani de închisoare după ce a încercat să recruteze mai mulți camarazi pentru gruparea interzisă Acțiunea Națională.

În vârstă de 34 de ani, Mikko Vehvilainen, le spunea apropiaților săi că se teme de izbucnirea unui război rasial și le propunea să întemeieze o „colonie albă” într-un sat din Țara Galilor. Cu un an înainte, un militar german era arestat sub acuzația că și-ar fi inventat o identitate de refugiat sirian și ar fi pregătit atacuri teroriste.
Potrivit raportului Europol, pe lângă achiziționarea de arme de foc și explozibili, activiștii extremei drepte din Europa duc o campanie masivă de recrutări și printre practicanții de arte marțiale. În septembrie 2019, luptătorului MMA Denis Kapustin i s-a refuzat accesul în 26 de state europene pe motiv că ar fi neo-nazist și ar reprezenta o amenințare pentru siguranța țărilor respective. Kapustin rămâne, însă, o sursă de inspirație pentru grupurile de „hooligans” de pe stadioanele europene. Lucru dovedit, de altfel, și de succesul de care se bucură brandul său de îmbrăcăminte și accesorii White Rex.
Raportul vorbește, de altfel, de o creștere accentuată a numărului de arestări în rândurile activiștilor de dreapta de la 12 în 2016, la 44 în 2017. Se specifică, de altfel, și că actele de violență ale extremei drepte i-au vizat, în principal, pe refugiați, pe imigranți, dar și  minoritățile sexuale și pe politicienii de stânga. Printre victime sunt enumerate parlamentara britanică Jo Cox, imigranții împușcați la Macerata în Italia, dar și asasinarea politicianului german WalterLubcke.
Potrivit slate.fr, în următoarele săptămâni miniștrii de Justiție și Interne ai Uniunii Europene se vor întâlni pentru a elabora o strategie comună de luptă împotriva recrudescenței extremei drepte.