Europenii fac față cheltuielilor din ce în ce mai greu, bulgarii au cea mai mare problemă

Europenii fac față cheltuielilor din ce în ce mai greu, bulgarii au cea mai mare problemă Ordinul UE pentru magazinele din România / Sursă foto: Arhiva EVZ

DNEVNIK (Bulgaria), 29 noiembrie 2022 - În al doilea trimestru al anului 2022, pentru majoritatea cetățenilor din țările Uniunii Europene a fost din ce în ce mai greu să se descurce cu cheltuielile, comparativ cu trimestrele precedente, având în vedere creșterea prețurilor de la începutul anului. Asta arată un studiu publicat ieri de Biroul european de statistică Eurostat, care urmărește impactul pandemiei de coronavirus asupra condițiilor de viață în 11 țări membre, transmite BTA de la Sofia.

În perioada aprilie-iunie 2022, ponderea populației care se descurcă cu cheltuielile ușor sau foarte ușor variază foarte mult în țările din UE participante la sondaj. Cei mai puțini oameni au suportat cheltuielile fără a întâmpina dificultăți în Bulgaria, doar 3,6% dintre bulgari exprimând o astfel de opinie.

La celălalt capăt al listei, cea mai mare pondere este a persoanelor care și-au acoperit cu ușurință cheltuielile de trai și a fost în Finlanda – 40,5%.

În fiecare dintre cele nouă țări europene pentru care sunt disponibile date, ponderea persoanelor care au răspuns că se descurcă cu cheltuielile ușor sau foarte ușor a scăzut în trimestrul doi față de primul trimestru, cu excepția Italiei (+0,3 puncte procentuale). Această pondere a scăzut cel mai mult în Slovenia (-4,4 puncte procentuale) și Austria (-4,0 puncte procentuale), potrivit dnevnik.bg.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe de altă parte, ponderea persoanelor care se descurcă greu cu cheltuielile a crescut în toate țările cuprinse de sondaj, cu excepția Sloveniei (-0,1 puncte procentuale) și a Finlandei (-0,5 puncte procentuale).

Tot în trimestrul doi, cea mai mare creștere trimestrială a acestei ponderi a fost înregistrată în Franța (+5,6 p.p.) și Austria (+2,7 p.p.). Ponderea populației care a avut dificultăți în a o duce la capăt variază de la o țară la alta: de la 11% în Finlanda la 39,8% în Bulgaria.

Datele arată, de asemenea, că peste 20% dintre oameni au avut dificultăți legate de consturi Bulgaria, Slovacia, Italia și Franța. (Rador)