Bogații lumii își construiesc buncăre în țări exotice sau pe Marte. Cum se protejează în caz de Război Mondial
- Alexandru Stan
- 10 ianuarie 2024, 11:08
Actori de top în domeniul securității și politicii atrag atenția că războiul cu Rusia e un risc major în viitorul apropiat
Europa se pregătește pentru războiul cu Rusia
Actori de top în domeniul securității, inclusiv ministrul suedez al Apărării Civile Carl-Oskar Bohlin și comandantul șef al țării, Micael Bydén, sunt de acord că Suedia s-ar putea confrunta în curând cu un război. Ei au cerut o rezistență sporită, inclusiv în rândul populației civile.
Întrucât Suedia este de așteptat să adere la NATO în 2024 și în contextul mai larg al războiului Rusiei din Ucraina, ministrul Apărării Civile al Suediei, Carl-Oskar Bohlin, și-a îndemnat concetățenii să se pregătească pentru război la conferința Folk och Försvar de la Sälen. Bohlin și-a exprimat îngrijorarea că modernizarea sistemului suedez de apărare civilă nu are loc suficient de rapid și a îndemnat pe toată lumea, de la manageri și consilieri locali până la cetățeni privați, să ia măsuri, potrivit Euractiv.
„„Pentru o națiune pentru care pacea a fost un companion plăcut timp de aproape 210 ani, ideea că pacea este o constantă imuabilă este firească. Dar confortul pe care îl oferă această concepție a devenit mai periculos decât a fost în foarte mult timp. Mulți au spus-o înaintea mea, dar permiteți-mi să o fac în calitate oficială, mai clar: Ar putea fi război în Suedia”, a spus el.
Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a emis și el un avertisment dur că Europa s-ar putea confrunta cu amenințări sporite din partea Rusiei până la sfârșitul deceniului. Pistorius a subliniat necesitatea urgentă ca țările Uniunii Europene să-și consolideze industriile de apărare pentru a se pregăti pentru potențiale provocări, în special în lumina posibilității unei reduceri a angajamentului SUA pe continent dacă Donald Trump este reales ca președinte.
Pistorius: „Amenințările lui lui Putin împotriva statelor baltice, Georgiei și Republicii Moldova trebuie luate foarte în serios. Acesta nu este doar zăngănit de sabie. Ne-am putea confrunta cu pericole până la sfârșitul acestui deceniu”.
Premierul britanic David Cameron avertizează că Ucraina este războiul generației noastre și că diminuarea ajutorării Ucrainei l-ar putea încuraja pe Putin să atace Europa. Și premierul Poloniei Donald Tusk a avertizat că Rusia ar putea lansa un atac asupra Europei în următorii câțiva ani:
„Nu ar trebui să existe nicio îndoială că, din perspectivă strategică, Europa este ținta agresiunii ruse. Acest lucru se va întâmpla când avantajul militar al Rusiei va deveni evident”, a spus el.
Bogații lumii fug de război în țări exotice
După pandemia de coronavirus, inflația globală, schimbările climatice și războaie, bogații lumii sunt conștienți că lumea se confruntă cu catastrofe globale, iar civilizația modernă riscă să se prăbușească. Reid Hoffman, co-fondatorul platformei LinkedIn, confirmă că cei mai mulți bogați ai lumii se mută în Noua Zeelandă. 50% din miliardarii din Silicon Valleu au un buncăr în Noua Zeelandă, Peter Thiel, fondatorul PayPal, și regizorul James Cameron fiind printre ei. Buncărele ar fi eficiente împotriva erupțiilor vulcanice și inundațiilor. Mark Zuckerberg are un buncăr construit în Hawaii, destinat supraviețuirii pe durata războiului nuclear. Bill Gates e preocupat de câțiva ani de construirea unui buncăr de lux, iar compania Tesla a lui Elon Musk a pus la vânzare Cyber House, locuință futuristă de lux dotată cu buncăr.
Cei mai mulți bogați își construiesc buncăre în Noua Zeelandă, considerată drept cel mai sigur loc din lume și un paradis fiscal. 3.000 de investitori au emigrat în Noua Zeelandă de la începerea crizei financiare din 2009. Potrivit unui studiu, Noua Zeelandă ar putea fi una dintre singurele țări care ar putea asigura hrană în cazul unei ierni nucleare, potrivit Ziarul Românesc.
Pe de altă parte, în cazul începerii unui război la scară majoră între Republica Populară Chineză și Statele Unite ale Americii în Pacific, nici Australia și Noua Zeelandă n-ar scăpat neafectate din cauza forțelor aviatice și flotelor maritime ale celor două țări care au putere de distrugere mai mare. De altfel, au participat la Al Doilea Război Mondial în mod activ împotriva expansiunii Imperiului Japonez, care a atacat nordul Noii Zeelande și a cucerit zone întregi. Cu comerțul internațional paralizat, ambele țări ar putea avea de suferit.
Unii miliardari ar prefera să plece pe Marte
Unii miliardari ar prefera să fugă de războiul nuclear prin a coloniza Luna sau Marte. Elon Musk, miliardarul sud-african, a înființat SpaceX în 2002, când el avea 31 ani. El a furnizat rachetele Heavy Falcon către NASA și a construit o rețea de sateliți Starlink. De 10 ani, Elon Musk visează să călătorească pe Marte și speră să înființeze nu o simplă bază, ci un oraș. Prețul pentru călătoria pe planeta roșie? 200.000 dolari! Însă, miliardarul mai are de testat racheta Starship, deși în deceniul anterior, el sperase să trimită primul echipaj de astronauți pe planeta roșie în 2024. Recent, miliardarul a renunțat la proiectul Hyperloop pentru transport rapid, pe care l-a tot promovat, dar ulterior l-a catalogat drept nerealizabil pentru epoca actuală.
Richard Branson, un alt miliardar, fondator al companiei Virgin Galactic în 2004, a construit rachete și a dus turiști spațiali pe orbita planetei, la tariful de 250.000 dolari biletul. Branson speră că NASA va putea trimite oameni până pe Marte și este decis să aibă un brand pe regolitul roșu. Jeff Bezor, care a înființat Blue Origin și a dezvoltat rachete, speră să facă călătoriile spațiale cât mai accesibile clienților săi. Amazon speră că într-o zi să poată livra comenzi pe Marte.
Condițile de pe Marte sunt extreme din cauza temperaturilor foarte scăzute, absența unui câmp magnetic care să apere suprafața planetei de radiațiile solare, furtunile de praf ocazionale, gravitația mai scăzută decât cea a Pământului, toate acestea făcând planeta roșie și mai ostilă vieții decât ar fi Pământul pe durata iernii nucleare.