Europa stă cu ochii pe gazul rusesc

Europa stă cu ochii pe gazul rusesc

Europa a început noul an cu o privire îngrijorată spre calorifere, după ce compania rusă Gazprom a sistat, la 1 ianuarie, exportul de gaze naturale spre Ucraina, ridicând riscul unei diminuări a livră rilor către statele UE.

Moscova a precizat totuşi că Europa nu va fi afectată, iar reprezentanţii Transgaz au primit asigurări din partea Gazprom cum că România nu va suferi în urma acestui conflict.

În ciuda asigurărilor, situaţia a fost tensionată ieri de o declaraţie a purtătorului de cuvânt al Gazprom, care a afirmat că Ucraina, ţară de tranzit pentru conductele ruseşti, „fură“ din gazul destinat UE. În vreme ce Gazprom a anunţat deja că livrările către statele UE vor scă- dea azi cu 7 milioane de metri cubi, compania ucraineană Naftogaz a precizat că deviază o parte a gazului european pentru a menţine presiunea în conducte.

Noua criză a gazelor vine la trei ani după ce un conflict similar între Gazprom şi Ucraina a dus la diminuarea livrărilor de gaze către unele state UE, în mijlocul iernii. Criza din 2006 a convins Europa, care importă din Rusia aproximativ un sfert din necesarul de gaze naturale, să-şi impulsioneze politica de diversificare a surselor de energie.

Moscova vrea la Parlamentul UE

Mişcarea Gazprom, care a oprit livrările după eşecul negocierilor pe tema preţului şi a datoriilor Kievului către compania rusă, i-a îngrijorat pe oficialii europeni şi americani. Cehia, care deţine pre- şedinţia semestrială a UE, a subliniat însă că blocul comunitar se va implica în dispută numai dacă importurile sale vor fi afectate. Ucraina a asigurat că acest lucru nu se va întâmpla şi că rezervele sale de gaze pot asigura consumul intern până în primăvară.

În vreme ce surse citate de Reuters de la Bruxelles au afirmat că preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko a cerut UE să se implice în dispută, Moscova a făcut chiar un pas mai departe. Adjunctul ministrului de externe, Aleksandr Gruşko, a anunţat că Rusia a propus convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului European, pentru a putea să-şi „exprime viziunea asupra lucrurilor“.

Ne puteți urmări și pe Google News