Evenimentul Zilei > International > Europa s-ar putea confunta cu un nou VAL DE REFUGIAȚI din Liban
Europa s-ar putea confunta cu un nou VAL DE REFUGIAȚI din Liban

Europa s-ar putea confunta cu un nou VAL DE REFUGIAȚI din Liban

Europa ar putea fi confruntată cu o nouă invazie de refugiați din Orientul Mijlociu, a avertizat comisarul european pentru extindere, Johannes Hahn. Acesta a estimat că viitorul val de refugiaţi în Europa ar putea veni din Liban, un stat fragil, unde situaţia e dramatică.

„Evoluţiile din Liban mă îngrijorează. Situaţia este parţial dramatică”, a declarat Hahn pentru Die Welt, citat de stareapresei.ro „De acolo ar putea veni viitorul val de refugiaţi”,a adăugat el, precizând că 1,2 milioane de sirieni s-au refugiat în Liban, ceea ce reprezintă echivalentul a 25% din populaţie, în condiţii precare.

Libanul „a fost întotdeauna cel mai fragil stat din regiune”, a mai spus Hahn, insistând asupra „instabilităţii situaţiei politice” libaneze. Există de asemenea o rată mare a şomajului (20%) şi o datorie publică exorbitantă. Este un amestec periculos, a avertizat oficialul european.

Libanul va exporta refugiați sirieni în țări străine, prin Turcia, a mai spus comisarul european pentru politica de vecinătate și extinderea Uniunii, Johannes Hahn, încă din luna octombrie a anului trecut.

Atunci el explica faptul că următorul mare val de refugiați ilegali către Europa ar putea veni din Liban, „o țară slabă, care trăiește o situație tragică. Situația din Liban este îngrijorătoare, chiar tragică într-o anumită măsură”, spunea el.

Hahn declara anul trecut că următorul val ar putea veni din Liban, având în vedere că adăpostește 1,2 milioane de refugiați sirieni, majoritatea trăind în condiții foarte proaste. Oricum, aceasta nu ar fi prima oară când Libanul „exportă” imigranți.

Înainte de criza siriană, Libanul a avut mulți migranți, din cauza condițiilor proaste de trai și a lipsei libertăților cauzate de ocupațiile irasreliană și siriană. Înainte de asta, ocupația otomană a contibuit la migrarea a mii de libanezi, din cauza foametei, a opresiunii și a muncii forțate. Mulți s-au înecat în mare, înainte de a ajunge la destinație.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: