Europa recrutează astronauți și astronaute. O femeie visează să zboare în spațiu

Europa recrutează astronauți și astronaute. O femeie visează să zboare în spațiu Astronaut în spațiu. Sursa foto: Arhiva EVZ

Pentru prima dată după 11 ani, Agenția Spațială Europeană caută din nou candidați pentru zboruri în spațiu. Claude Nicollier visează la un succesor sau o succesoare.

„Dacă aș fi cu 30 de ani mai tânăr, m-aș prezenta chiar eu...” La 76 de ani, Claude Nicollier nu și-a pierdut nimic din pasiunea juvenilă. Este unul dintre acei eroi spațiali care ne fac să visăm. Și, să ne bucurăm, visul este din nou accesibil: Agenția Spațială Europeană (ESA) a lansat marți noua sa campanie de recrutare pentru astronauți, în special pentru viitoarele misiuni pe Lună.

Candidații se pot înscrie în perioada 31 martie - 28 mai, apoi vor fi supuși unei faze de selecție la centrul de instruire din Köln, unde le vor fi testate fizicul, mintea, abilitățile de a lucra sub presiune și în grup, printre altele. În cele din urmă, doar patru până la șase dintre aspiranți vor fi selectați...

Mulți chemați, puțini aleși

Evident, selecția este dură. La ultima recrutare din 2008, dintre cei aproximativ 8.000 de solicitanți, șase au câștigat Sfântul Graal. Inclusiv o (singură) femeie, italianca Samantha Cristoforetti. ESA încurajează din nou cererile din partea femeilor, care în prezent se situează în jurul valorii de 15%.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, Agenția dorește să includă în proiectul „parastronaut” o persoană cu dizabilități. "Criteriile au devenit mai puțin restrictive", a declarat marți Guillaume Weerts, șeful echipei de asistență a managementului de la Centrul European pentru Astronauți. ”Nu vrem sportivi sau bărbați, ci oameni care sunt calificați pentru acest loc de muncă”.

„Ai nevoie de pasiune și de curiozitate devorante pentru acest job”

Claude Nicollier, astronaut și profesor onorific la EPFL: ”Cum devii astronaut? E nevoie de pasiune și de curiozitate devorante pentru acest job”, rezumă Claude Nicollier.

Dacă nu există o vârstă minimă, limita superioară a fost ridicată la 50. O sănătate bună este o condiție sine qua non. Pregătirea academică în domeniile științei, ingineriei sau medicinei, este, de asemenea, o condiție de bază, își amintește profesorul onorific de la EPFL. „Trebuie să fii un vârf în domeniul tău, dar să fii deschis către altele, să ai cunoștințe de mecanică, electricitate, IT, geologie, biologie, astrofizică”.

De asemenea, după absolvire este necesar un minim de trei ani de experiență profesională. Candidatul trebuie să cunoască perfect limba engleză. În general „trebuie să știi cum să comunici clar, este o muncă riguroasă”.

Francezul Thomas Pesquet este exemplul perfect, căci astronautul este, de asemenea, o persoană publică, o voce pe care o ascultăm. „Chiar dacă”, avertizează Claude Nicollier, ”nu ar trebui să stabilim o corelație între valoarea unui astronaut și prezența acestuia pe rețelele de socializare”.

Este convins că Elveția are de jucat o carte în jocul european, pentru a putea trimite într-o zi un cetățean elvețian în spațiu. „Agenția Spațială Europeană (ESA) dorește mai multă diversitate, și anume mai multe femei și mai mulți candidați din țările mici. O femeie din Elveția ar avea numeroase șanse”.

Cel care a fost în prima selecție de astronauți ESA în 1978-1979 mai are un sfat pentru viitorii aspiranți: „Pregătiți-vă! Pentru teste fizice, dar și pentru interviuri. Eu însumi am considerat că această selecție este ca un examen de admitere la Universitate".

Un european pe Lună

Pe măsură ce ESA intră într-o nouă eră de explorare spațială, astronauții selectați se vor învârti într-o zi în jurul lunii, a declarat Didier Schmitt, șeful grupului de explorare umană și robotică, marți. NASA va construi acolo „Gateway” din 2025, o stație spațială foarte mică plasată pe orbită. Întrucât Europa face parte din program, „visul nostru este să vedem într-o zi un astronaut european care să pună piciorul pe Lună”.

Transparentă până la capăt, Agenția dezvăluie salariul unui astronaut din secolul XXI: între 5 și 10.000 de euro pe lună. (Rador)

https://www.tdg.ch/leurope-recrute-des-astronautes-pourquoi-pas-une-suissesse-555252236792/