Europa: problema Ungariei, rezolvată în sfârșit
- Adriana Popescu
- 14 decembrie 2022, 10:37
Ambasadorii celor 27 au deblocat luni seara patru dosare cu legătură între ele: taxarea minimală a multinaționalelor, ajutorul financiar pentru Ucraina, planul de relansare al Ungariei și penalitățile împotriva Budapestei pentru încălcările statului de drept. Summitul european din 15 decembrie nu va fi deci complicat de acestea.
Puțin după ora 23 luni, a ieșit fum alb de la reuniunea Comitetului reprezentanților permanenți (Coreper). După luni de tensiuni puternice între Ungaria și cei 26 de parteneri pe un ansamblu de dosare legate de un fel de șantaj al Budapestei, s-a ajuns la un compromis grație unui puternic impuls franco-german.
Este vorba despre ajutorul pentru Ucraina, taxarea multinaționalelor, planul de relansare unguresc și sancțiunile aplicate Budapestei pentru încălcările sale ale statului de drept. Consiliul European de la Bruxelles din 15 decembrie nu va fi deci poluat de aceste subiecte devenite toxice.
Ajutoare cruciale
În detaliu, guvernul lui Viktor Orban, în dispută cu UE de mai mulți ani pentru încălcările statului de drept și corupția pe care o tolerează, a ridicat rezervele față de acordarea unui ajutor macrofinanciar de 18 miliarde de euro pentru Ucraina pentru 2023. Acest pachet de ajutoare este crucial nu numai pentru statul ucrainean și funcționarea sa, dar și pentru credibilitatea UE pe scena mondială și în special pe lângă Statele Unite.
A doua deblocare așteptată: taxarea minimală a beneficiilor mulținationalelor, un text cu parcurs cel puțin agitat, pentru care Bruno Le Maire a luptat cu toată energia. Ministrul de finanțe francez era gata să treacă printr-o cooperare întărită pentru a adopta acest text în ciuda vetoului Budapestei, dar o soluție în 27 este mai "elegantă", se spune la Bruxelles. Este vorba de evitarea situației ca întreprinderile cu beneficii colosale să poată, prin strategii de optimizare, să scape practic de impozitare.
Jaloane de respectat
Planul de relansare de 5,8 miliarde de euro al Ungariei este aprobat, dar însoțit de un ansamblu de jaloane legate de reforme precise pe care guvernul ungar va trebui să le îndeplinească pentru a obține banii. Este aceeași logică precum pentru planul Poloniei, și ea în situație delicată cu Bruxellesul din cauza încălcării independenței justiției în special. Dacă planul unguresc nu ar fi fost aprobat până la sfârșitul lunii, Budapesta ar fi pierdut 70% din el. Or, guvernul Orban are nevoie de aceste fonduri pentru a face față degradării rapide a economiei sale.
În sfârșit, ambasadorii au fost de acord să înghețe 6,3 miliarde de euro din fonduri de coeziune pentru Budapesta pe perioada 2021 - 2027. Comisia recomandase să se rețină 7,5 miliarde prin "mecanismul de condiționalitate", un instrument de protejare a bugetului european pus în aplicare pentru prima dată în acest an.
Proporționalitate
Executivul european estimase, la sfârșitul lui noiembrie, că e bine să înghețe 65% din fondurile de coeziune bazându-se pe o evaluare a măsurilor adoptate de Ungaria la data de 19 noiembrie. Statele membre i-au cerut apoi să actualizeze această evaluare incorporând în ea reformele făcute până la 7 decembrie.
Comisia a rămas la proporția de 65%, dar statele au redus-o la 55%, considerând necesar să țină cont de recentele eforturi ale Budapestei. Ele vor astfel să aplice principiul "proporționalității" promovat de Curtea de justiție a UE când a validat mecanismul de condiționalitate, în februarie. Mai ales, nu voiau ca decizia lor să poată fi casată de judecătorii de la Luxembourg, dacă Ungaria i-ar fi sesizat din nou.
Şantajul de mai multe luni al Ungariei nu a funcționat deci: ea primește o puternică sancțiune și planul ei de relansare nu va fi plătit atâta vreme cât nu va fi demonstrat sinceritatea reformelor adoptate recent.
Acest deznodământ este de natură să descurajeze orice tentativă viitoare de "diplomație a veto-ului" în cadrul Consiliului de miniștri al UE, potrivit lesechos.fr
(Traducerea Rador)