UE a decis să înghețe fondurile europene pentru Ungaria. Majoritatea țărilor și-au dat acordul

UE a decis să înghețe fondurile europene pentru Ungaria. Majoritatea țărilor și-au dat acordul Viktor Orban vrea să schimbe Uniunea Europeană. Deja a venit cu propuneri. Sursa foto: Belish | Dreamstime.com

Mare parte din statele membre Uniunii Europene au de acord ca sumele pe care Ungaria trebuie să le primească să fie înghețate. Guvernul de la Budapesta este de vină pentru decizia reprezentanților permanenți ai țărilor UE.

Marea majoritate a statelor membre ale Uniunii Europene au convenit, în principiu, să îngheţe miliarde de euro din fondurile de la bugetul Uniunii Europene alocate Ungariei. Decizia a fost luată în timpul unei reuniuni a reprezentanţilor permanenţi ai statelor membre de la BruxUnelles, au declarat mai mulți reprezentanți luni, 12 decembrie.

Există îngrijorări la Bruxelles că fondurile UE nu sunt utilizate corespunzător în Ungaria. Guvernul de la Budapeste este acuzat că nu a luat măsuri eficiente pentru a lupta împotriva corupției. În plus, Comisia Europeană, a decis, cu puțin timp înaintea acordului UE, să reînnoiască recomandarea privind subvențiile acordate Ungariei.

Ungaria rămâne fără bani de la Uniunea Europeană

Aproximativ 7,5 miliarde de euro au fost înghețati până când guvernul naţionalist de dreapta al prim-ministrului Viktor Orban va îndeplini pe deplin promisiunile de a respecta statul de drept. Decizia de luni arată că noile subvenții care vor urma să fie înghețate sunt în valoare de aproximativ 6,3 miliarde de euro. În acest fel UE vrea să oblige guvernul de la Budapesta să pună în practică măsurile cerute de organizație.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru suspendarea fondurilor este nevoie de votul unei majorităţi calificate, adică cel puţin 15 din cele 27 de state membre ale UE, care împreună trebuie să alcătuiască cel puţin 65% din populaţia totală a Uniunii. Această condiţie prealabilă a fost atinsă după acordul în cadrul Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi de luni. Decizia urmează să fie oficializată într-o procedură scrisă înaintea summitului UE de joi de la Bruxelles, informează Agerpres.

Ungaria se află într-o criză economică de o perioadă mai lungă de timp, iar fondurile europene reprezentau gura de oxigen pentru guvernul lui Viktor Orban. În acest context, executivul ungar a început să facă demersuri pentru a implementa cerințele UE. De asemenea, fostul guvernator al Băncii Naționale a Ungariei a spus că țara lui riscă să fie exclusă din UE dacă nu va respecta prevederile impuse.