Campania „Europa liberă, AICI”, de aducere acasă a arhivei Radio Europa Liberă, are ca punct terminus Timişoara, locul în care, acum mai bine de 20 de ani, oamenii au avut curajul să înfrunte în stradă comunismul şi dictatura.
În Aula Magna a Universităţii de Vest, Liviu Tofan, fostul director adjunct de la Radio Europa Liberă, actualul director al Institutului Român de Istorie Recentă, a vorbit astăzi despre „Fenomenul Europa liberă" şi despre importanţa de a nu ne uita istoria. De la ora 16.00, la sediul Societăţii Timişoara este programată o dezbatere pe aceeaşi temă, susținută tot de Liviu Tofan, iar accesul este liber. „De ce e important să nu uităm ce a însemnat acest Radio Europa Liberă? De ce e important să afle toată lumea ce a însemnat Europa Liberă? Pentru că timp de aproape jumătate de secol a fost singura sursă de adevăr a românilor, singurul contact cu lumea reală. Pentru că timp de zeci de ani de cenzură, milioane de români şi-au luat, totuşi, raţia de muzică adevărată, de ştiri adevărate şi chiar de viaţă adevărată. Toate pe furiş, cu urechea lipită de difuzor. Toate de la Europa Liberă”, îşi aminteşte scriitorul timişorean Daniel Vighi, membru al Societăţii Timişoara.
„Europa liberă, AICI” este o campanie naţională adresată românilor care au ascultat acest radio în timpul comuniștilor, dar şi tinerilor interesaţi de istoria recentă a României. Scopul campania este acela de a strânge fonduri pentru înfiinţarea, la Bucureşti, a unui Centru de Cercetare si Documentare „Europa Liberă”, care va găzdui o copie completă a arhivei de programe a Europei Libere (texte și înregistrări audio), aflata la Hoover Institution, din Stanford, California.