Europa în umbra industriei. Franța a depășit deja Germania

Europa în umbra industriei. Franța a depășit deja Germania

Europa în umbra industriei - analiză Berenberg. Franța a depășit deja Germania din punct de vedere economic.

Europa se confruntă cu efectele scăderii industriei la nivel global, avertizează Berenberg Bank, anticipând o contracție ușoară în zona euro la sfârșitul anului 2023 și o creștere mai puternică începând din primăvara lui 2024.

Franța a depășit deja Germania

Analiștii Berenberg nu cred că Germania va deveni „marele bolnav” al Europei, dar recunosc că Franța a depășit deja Germania, deoarece reformele lui Macron au impulsionat economia franceză.

În același timp, ei vorbesc despre o surpriză pozitivă în Italia și caracterizează Grecia drept vedeta performanțelor în Europa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Criza datoriilor în Europa

Criza datoriilor a declanșat schimbări la periferia Europei, notează analiștii, menționând reformele care au urmat în țările afectate.

Beneficii pentru unele economii, precum cea greacă și cea italiană a adus și pandemia de coronavirus întrucât măsurile de sprijin ale guvernelor din cele două țări pentru persoane fizice și companii au avut ca rezultat trecerea unei părți a activității din economia „neagră” în economia la vedere pentru a avea dreptul la un ajutor de stat.

Din contactele pe care le-au avut cu investitorii instituționali, analiștii Berenberg au constatat că majoritatea discuțiilor cu privire la zona euro se concentrează asupra Germaniei.

Va deveni Germania „marele bolnav”?

Compania de investiții nu crede că cea mai mare economie a Europei se transformă din nou în „marele bolnav” din două motive:

1) Narativul respectiv interpretează greșit problemele ciclice pe termen scurt ale economiei germane ca fiind probleme structurale.

2) Din multe puncte de vedere, Germania rămâne una dintre cele mai puternice economii dezvoltate, cu o rată ridicată de ocupare a forței de muncă și cea mai bună situație bugetară dintre țările G20.

Astfel, Berenberg consideră că piețele au supraestimat impactul încetinirii economiei chineze asupra Germaniei.

China primește aproximativ 7% din exporturile germane, comparativ cu cota de 10% care merge către SUA sau 12% către Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia. Și în timp ce tendința în China este descendentă, în SUA și Europa de Est este ascendentă.

Scăderea producției în Europa

În acest context, compania de investiții subliniază că deși scăderea producției afectează Europa, corecția stocurilor va fi finalizată până la sfârșitul anului 2023, permițând revenirea creșterii economiei europene la niveluri mai ridicate ale tendinței pe termen lung, începând cu primăvara anului 2024.

În același timp, inflația din zona euro se temperează și se așteaptă ca veniturile reale să crească din nou începând cu vara viitoare, susținând cheltuielile de consum.

În acest context, Berenberg consideră că Banca Centrală Europeană a încheiat seria de majorări ale ratei dobânzii, dar nu va proceda la o reducere a acestor rate până în 2024, deoarece mulți factori de decizie își stabilesc drept țintă o inflație de 2%.

(Traducere RADOR RADIO ROMÂNIA / moneyreview.gr)