Europa încearcă să-și revină după „furtuna” declanșată de Brexit

Europa încearcă să-și revină după „furtuna” declanșată de Brexit

După prima undă de șoc cauzată de rezultatul referendumului, politicienii și analiștii s-au întrecut în luări de poziție și previziuni. Liderii UE „ceartă” Marea Britanie pentru îndrăzneală și se creionează deja noul „leadership” al Uniunii - Franța și Germania preiau, bucuroase, frâiele

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, comisarul european pentru Economie, Pierre Moscovici, dar și vicecancelarul german Sigmar Gabriel au declarat că dacă britanicii au decis să plece, Uniunea Europeană nu va mai negocia despre ce poate oferi acestei țări pentru a o menține în interiorul blocului comunitar.

„Marea Britanie trebuie să acţioneze rapid” pentru a notifica Bruxellesul în legătură cu dorinţa sa de a ieşi din Uniunea Europeană, pentru a nu se prelungi incertitudinea”, a afirmat Moscovici.

Incertitudine

Conform Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, este nevoie de o notificare din partea țării care vrea să părăsească UE, în legătură cu această dorință. Premierul britanic, David Cameron, nu vrea să-și asume această decizie și a afirmat că demisionează, din luna octombrie, pentru ca un nou lider să facă diligențele necesare.

Așadar, lucrurile nu se vor petrece peste noapte, iar unele voci susțin că ar trebui ca la conducerea Guvernului să fie numit un susținător al taberei „Leave”, de pildă fostul primar al Londrei, Boris Johnson, și liderul Partidului Independenței, Nigel Farage. După notificarea Consiliului European, procedura durează doi ani pentru a fi finalizată.

Scoția și Irlanda de Nord vor în UE

Între timp, scoțienii și nord-irlandezii, care au votat, majoritar, pentru rămânerea în UE, sunt extrem de nemulțumiți. „Regatul Unit pentru care Scoția a votat să rămână în 2014 nu mai există”, afirma, ieri, Nicola Sturgeon, prim-ministra Scoţiei, confirmând că un nou referendum asupra independenţei este „foarte probabil” în următorii doi ani.

În același timp, secretarul de stat american, John Kerry, aflat la Roma ieri, merge azi la Londra şi Bruxelles, pentru a discuta despre „dezamăgirea” după votul de joi, dar și despre continuarea relațiilor bilerale americano-britanice, care nu vor fi afectate de decizie.

Franța și Germania, pe val

Preşedintelefrancez François Hollande nu a pierdut ocazia, ieri, de a declara că Franța și Germania trebuie „să preia inițiativa” după votul britanicilor pentru ieșirea din UE. Singura care a adoptat un ton concliant a fost Angela Merkel. Ea a cerut „negocieri lucide”, fără grabă, cu „partenerul apropiat” Marea Britanie. Asta după ce miniştrii de Externe din cele şase state fondatoare ale UE au declarat mai devreme că Marea Britanie trebuie să părăsească blocul cât mai curând.

Traian Băsescu:„Brexit?Imposibil!”

Fostul președinte Traian Băsescu a scris pe Facebook că ieșirea Marii Britanii din UE este imposibilă și a explicat de ce. El consideră că, în bătălia lor pentru voturi, politicienii britanici au fost iresponsbili și „și-au împins propriul popor să se pronunțe asupra unui subiect pe care nu aveau cum să-l înțeleagă”. În consecință, va trebui găsit un guvern al Majestăți Sale care să activeze articolul 50 din Tratat și să ceară în scris ieșirea din UE. „Vreau să văd politicianul care va semna cererea (...) Cel care va face acest lucru va putea fi declarat, fără dubii, ca fiind cel mai inocent om din lume, dacă nu cumva va fi declarat trădător de țară”. Între timp, se va declanșa procesul de separare a Scoției și Irlandei de Nord, care au optat pentru rămânerea în UE. Concluzia este că nimeni nu va semna ieșirea Regatui Unit din UE, a scris Băsescu.

Români în Marea Britanie

Federația Asociațiilor de Români din Europa (FADERE) cere președintelui Klaus Iohannis și Executivului să negocieze, de urgență, cu Guvernul britanic, situația românilor care lucrează în această țară. „În acest moment, în Marea Britanie locuiesc mai mult de 300.000 de români. Majoritatea dintre ei lucrează în specialități înalt calificate și sunt apreciați de poporul englez. Am vorbit cu mai mulți români care sunt îngrijorați de viitorul lor acolo. Unii mi-au povestit că au fost agresați și li s-a spus să plece în țara lor, dacă nu au cetățenie engleză. Este foarte important ca statul român să ia în serios situația acestei comunități și să apere drepturile lor”, a declarat Daniel Tecu, președinte FADERE.

Presa europeană se teme de un „cutremur” în UE

Ziarele din Europa au încercat să digere, în weekend, rezultatului votului la referendumul din Marea Britanie. Presa a scris că este nevoie de o schimbare radicală, pentru a opri, ceea ce jurnaliștii numesc „creșterea valului de populism și naționalism pe continent”.

FOTO;Presa din toată lumea  a comentat, pe larg, rezultatele referendumului britanic FOTO: AGERPRES

„Uniunea trebuie reformată”

„UE are nevoie de o schimbare completă”, nota publicația germană Sueddeutsche Zeitung. „Uniunea trebuie să învețe de pe urma acestei experiențe și să-și examineze fundamental politicile”, de la crearea sa din 1957 până acum, sugerează ziarul.

Der Tagesspiegel este de acord că UE „trebuie reformată sau distrusă”, dar avertizează că există o diferență șocantă între remediile oferite de elitele politice - integrare mai mare, în special în termeni economici - și așteptările oamenilor simpli. În opinia ziariștilor nemți, ar fi nevoie de „mai multă transparență” și un accent mai mare pe bunăstare.

Sub o fotografie cu liderii extremei drepte din Franța, Marine Le Pen, și din Olanda, Geert Wilders, mai multe cotidiene scriu că forțele extremiste și eurosceptice pun în pericol democrația, prin utilizarea iraționalului și manipularea sentimentele oamenilor.

„Populismul distruge Europa”, scria și El Pais, atrăgând atenția că schimbările în UE nu trebuie să dea satisfacție discursurilor anti-establishment. Cotidianul spaniol cere politicienilor să promoveze stabilitatea și să respingă acuzațiile la adresa Europei, care ar fi vinovată pentru toate relele din lume.