Europa este în plin război economic. Criza gazelor arde buzunarele românilor. Avertismentul unui expert în energie

Europa este în plin război economic. Criza gazelor arde buzunarele românilor. Avertismentul unui expert în energie Sursa foto: Razvan Valcaneantu/EEC

Europa este în război economic, iar acest lucru se reflectă în criza de gaze naturale. În aceste condiții este nevoie de reglementări care să protejeze statele și cetățenii în fața consecințelor. Șocul de pe piața de energie se va resimți și în buzunarele românilor, chiar dacă guvernanții dau asigurări că producția autohtonă este suficientă pentru consumul intern. Este opinia expertului în energie Ionuț Purica, în contextul în care cotația gazelor naturale a atins un nou record, 200 de dolari pe MWh.

Expertul în energie Ionuț Purica a explicat care este situația actuală din Europa, în contextul crizei gazelor naturale. El a precizat că în momentul de față concurența a dispărut din Uniunea Europeană în contextul opririi livrărilor de gaze din Federația Rusă. Ionuț Purica a precizat că, practic, ne aflăm în plin război economic, iar în astfel de situații este nevoie de o reglementare pe piață.

„Piața înseamnă o atingere a unui preţ de echilibru între dorința de profit, normală în orice piață și competiție, concurență. Ori, în momentul de față, în Uniunea Europeană concurența a cam dispărut. Piața este dominată de lipsa gazului din Federația Rusă, de Gazprom și așa mai departe. Deci piața nu mai are, ca să zic așa, caracteristica specifică a unei piețe. Suntem într-un război economic și trebuie înțeles un lucru. În situații de genul ăsta, mai ales în situația în care pe orice bursă, prețurile o iau razna, activitatea bursei se suspendă”, a declarat Ionuț Purica.

Potrivit spuselor sale, este nevoie de o reglementare a pieței în condiția în care aceasta nu mai funcționează.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu poți să suspenzi furnizarea de energie sub formă de gaz în cazul ăsta, dar poți să reglementezi pe perioada în care piața nu mai acționează ca o piață, ci devine un element care acționează împotriva economiei, astfel încât slăbește economia și favorizează în cazul ăsta, Federația Rusă. Este foarte clar că va trebui să se ia niște măsuri care să nu mai ajungă la nivelul de a utiliza fonduri care altfel ar putea fi utilizate în altă parte”, a mai spus Ionuţ Purica.

Sursa foto. Captura video

Statele europene își iau propriile măsuri

Expertul în energie a mai spus că situația din țările europene începe să se schimbe, și încep să ia măsuri pentru a se proteja în criza de gaze naturale. El a precizat că este nevoie de intervenții în sensul reglementării pe perioada în care piața nu mai funcționează.

„Spania s-a decuplat de piața europeană, ei nu au gazdă și au pus preț la gazul pe care îl importă din Algeria. Italia văd că începe să facă același lucru. Este foarte clar că Uniunea Europeană începe să se trezească la faptul că suntem într-un război economic și în situație de război, nu mai aplici măsuri tipice pentru pace, pentru piață funcțională și așa mai departe, ci intervii. Nu permanent sau nu pentru totdeauna, dar trebuie să reglementezi toate prețurile, de la producție, transport, distribuție, furnizare până la client”, a spus Ionuţ Purica, la Antena 3.