Eurodeputații, îngrijorați de discriminarea comunitatea LGBTI în Polonia

Eurodeputații, îngrijorați de discriminarea comunitatea LGBTI în Polonia

 Eurodeputaţii şi-au exprimat luni îngrijorarea privind "deteriorarea" situaţiei statului de drept în Polonia, în special în ceea ce priveşte atingerile aduse independenţei judecătorilor precum şi discriminările faţă de persoanele din comunitatea LGBTI, relatează Agerpres.

În cadrul unei dezbateri în Parlamentul European, eurodeputatul spaniol Juan Fernando Lopez Aguilar, din grupul S&D, autor al raportului pe această temă, a subliniat că atingerile aduse valorilor UE provoacă un "prejudiciu credibilităţii proiectului european", evocând un "colaps constituţional" în Polonia.

În pofida condamnării Poloniei de către Curtea de Justiţie a UE, independenţa puterii judiciare este "sufocată", a subliniat el, denunţând paşii înapoi ai libertăţii de asociere, reuniune, expresie şi manifestare, precum şi ai libertăţii media.

În ceea ce priveşte zonele "anti-LGBTI" decretate în Polonia, ele sunt "incompatibile" cu dreptul european, a spus el. În iulie, UE a refuzat subvenţii europene unui număr de şase oraşe poloneze anti-LGBTI.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Noi le spunem acestor militanţi LGBTI rău trataţi de poliţia poloneză, celor care se bat şi celor care se ascund, nu vă fie frică să fiţi voi înşivă", a spus eurodeputatul Pierre Karleskind (Renew Europe), făcând apel la Comisia Europeană "să nu-i fie frică să lanseze proceduri de infracţiune, să impună amenzi şi să taie subvenţii".

"Nu putem tolera atacurile persistente împotriva comunităţii LGBTI în Polonia", a spus eurodeputata germană Terry Reintke (Verzi), denunţând "o campanie prezidenţială ruşinoasă" bazată pe "homofobie şi transfobie".

Manifestaţiile s-au înmulţit în Polonia în semn de solidaritate cu comunitatea LGBTI după arestarea în august a unei militante la Varşovia. Zeci de participanţi la această mobilizare au fost arestaţi în urma ciocnirilor cu poliţia.

Polonia este în prezent vizată de o procedură declanşată de Comisia Europeană în decembrie 2017 pentru risc de "încălcare gravă" a valorilor UE, care poate în teorie duce la sancţiuni.

Vicepreşedinta Comisiei Europene, cehoaica Vera Jourova, a recunoscut totuşi ineficienţa acestei proceduri, care a fost declanşată şi împotriva Ungariei lui Viktor Orban, de această dată de către Parlamentul European. Din punctul ei de vedere, alocarea fondurilor UE trebuie condiţionată de respectarea statului de drept în cadrul bugetului multianual în prezent în discuţie.

Ea a subliniat utilitatea în acest sens a primului raport anual care va fi prezentat în această lună de Comisia Europeană privind respectarea statului de drept în fiecare ţară UE.AGERPRES/(AS - editor: Florin Ştefan)