Euro se apropie de 5 lei. Evoluția valutară pe piețele europene

Euro se apropie de 5 lei. Evoluția valutară pe piețele europene Sursa: Arhiva EVZ

Experții în economie apreciază că, în următoarele trei luni, euro va fi cotat cu aproape 5 lei, de Banca Centrală. Cursul de schimb va fi influențat de rezultatele economice sub așteptări. Creşterea reală a PIB-ului României în 2023 se situează în jurul a 2%, sub prognoza iniţială.

Euro va fi cotat, de Banca Națională, în următoarele trei luni, la un curs oficial de 4,99 lei. Moneda naţională se va deprecia, în primul trimestru al acestui an, pe fondul creşterii slabe a economiei locale. Pe de altă parte, dolarul va atinge 4,70 lei, conform unei analize realizate de fintech-ul iBanFirst.

Euro se apropie de un prag psihologic

Analiştii economici apreciază că leul românesc se va deprecia, în următoarea perioadă. Cauzele sunt legate de creșterea slabă a economiei, sub așteptări. Alte cauze trebuie căutate în provocările din sectorul serviciilor şi industrie, dar și în reducerea activității din zona euro.

În plus, legea austerității care introduce noi taxe și majorează altele va lovi în cursul de schimb. Analiștii arată că în realitate, PIB-ul României a crescut cu 2%, în 2023, sub prognoza inițială.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Mai mult, măsurile fiscal-bugetare adoptate aduc cu sine incertitudini şi riscuri economice. La începutul acestui an, se aşteaptă ca rata anuală a inflaţiei să crească în România, influenţată de majorarea şi introducerea noilor taxe şi impozite. Toţi aceşti factori interni, corelaţi cu situaţia economiei europene şi conflictul din Ucraina, afectează perspectivele de creştere şi moneda românească”, arată raportul iBanFirst.

Conform sursei citate, Banca Naţională nu a permis, până acum, o depreciere semnificativă a leului. După perioada de înăsprire a politicilor monetare, analiştii prognozează că economiile dezvoltate vor începe ciclul de reducere a ratelor dobânzilor. Pe măsură ce băncile centrale vor demara acest proces, iBanFirst anticipează o creştere a volatilităţii pe piaţa valutară.

BNR

Sursa foto: Razvan Valcaneantu\EEC

Evoluția valutară pe piețele europene

Raportul iBanFirst, vorbește despre temerile legate de o recesiune în Europa, declanşată de încetinirea creşterii economiilor sale principale, Germania şi Franţa. În schimb, economia SUA creşte peste aşteptări, lucru care a condus la întărirea dolarului şi la deprecierea euro.

Un semnal pozitiv ar fi că inflaţia în zona euro înregistrează o scădere mai substanţială decât cea prevăzută iniţial. Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a ajustat proiecţia pentru 2024, reducând-o de la 3,2% la 2,7%.

„În 2024, anticipăm o revenire a volatilităţii pe piaţa valutară, un aspect cu implicaţii semnificative pentru companiile de comerţ, indiferent de mărimea acestora. Chiar şi cele mai mici fluctuaţii ale cursurilor de schimb pot avea un impact considerabil asupra marjei de profit a unei afaceri, afectându-i competitivitatea pe pieţele internaţionale”, a afirmat Alin Latu, country manager iBanFirst România.

În acest context, susține oficialul, companiile româneşti de import-export ar trebui să abordeze proactiv fluctuaţiile valutare. Se recomandă să monitorizeze regulat piețele valutare, pentru a se pune la curent cu cele mai recente tendinţe. De asemenea, este nevoie să elaboreze și să implementeze planuri personalizate de acoperire a riscului valutar.

Euro crește în fața leului

sursa foto, EVZ

Euro va pierde teren în fața dolarului

Analiştii iBanFirst preconizează un trend descendent pentru cursul de schimb euro / dolar, în primul trimestru. Ei se așteaptă la un nivel de 1,05, având în vedere performanţele economiei americane şi fragilitatea economiei europene. Dificultăţile Europei sunt cauzate de întârzierea redresării economice post-COVID, criza energetică şi scăderea exporturilor.

La provocările actuale au mai contribuit politica monetară prea restrictivă într-un context de datorie ridicată şi sfârşitul modelului economic german. Acesta era bazat pe accesul la energie rusă ieftină şi competitivitatea puternică în sectorul auto. În prezent industria de automobile din Germania trebuie să facă față concurenței din China.

„În timp ce Europa se confruntă cu riscul recesiunii, economia SUA continuă să crească peste aşteptări. Acest lucru se datorează atât consumului intern rezistent, în ciuda inflaţiei, cât şi performanţei bune a pieţei imobiliare. Pauza de politică monetară a Fed a menţinut atractivitatea randamentelor, iar analiştii se aşteaptă ca Fed să reducă dobânzile pentru prima dată în primul trimestru al acestui an. Deteriorarea economiei globale susţine, de asemenea, valoarea dolarului, deoarece acesta este considerat o monedă sigură în perioadele de incertitudine”, se mai arată în anliza citată.

Înfiinţat în anul 2016, iBanFirst furnizează companiilor de comerţ servicii de plăţi transfrontaliere, schimb valutar şi management al riscului.