Băncile care renunță la operațiunile de schimb valutar. Ce opțiuni au clienții

Băncile care renunță la operațiunile de schimb valutar. Ce opțiuni au clienții Sursa foto: Arhiva EVZ

Schimbul valutar la ghișeele a patru bănci importante din România a fost eliminat, determinând o restricționare a opțiunilor pentru clienți în ceea ce privește aceste operațiuni. În mod evident, se așteaptă ca și costurile să fie mai mari.

Prin urmare, operațiunile de schimb valutar la ghișee a fost eliminat la BCR, ING Bank, Raiffeisen Bank și, recent, la UniCredit Bank.

În prezent, această operațiune poate fi efectuată doar prin intermediul internetului, mobile banking sau la MFM, automatele multifuncționale ale băncilor, acolo unde sunt disponibile.

Patru bănci au eliminat operațiunile de schimb valutar la ghișee

Rămân în continuare bănci care permit schimbul valutar la ghișee. Dar asta cu condiția ca persoana care efectuează operațiunea să aibă conturi distincte deschise la acea bancă, atât în lei, cât și în valuta în care se dorește transferul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Această facilitate este disponibilă atât prin intermediul Internet Banking, cât și la ghișeu, exclusiv între conturile deschise la Intesa Sanpaolo Bank, OTP Bank, First Bank, Libra Bank și Patria Bank.

Băncile la care încă se pot realiza tranzacții în numerar cu valută includ Banca Transilvania, BRD, CEC Bank, Credit Europe și Alpha Bank, potrivit unei analize economica.net.

Comisioane mai mari dacă vrei să schimbi bani online

Conform informațiilor prezentate pe site-urile băncilor, operațiunile de schimb valutar online, utilizarea automatele multifuncționale sau plățile cu cardul atrag comisioane suplimentare.

Astfel, în adiție la comisioanele percepute de emitenții cardurilor Mastercard și Visa pentru plățile respective, băncile aplică comisioane cuprinse între 0,15% și 2% pentru fiecare tranzacție procesată.

Guvernul identificare video distanță

Patru bănci elimină operațiunile de schimb valutar la ghișee. Sursa foto: Arhiva EVZ

Tarifele includ comisioanele pentru transferuri interbancare, gestionarea contului în valută sau pur și simplu diferența de curs dintre schimburile valutare în cont, plățile cu cardul sau schimbul la ghișeu.

În mod obișnuit, băncile utilizează cursuri de schimb distincte pentru cele trei tipuri de plăți. Cuantumul comisioanelor variază de la o bancă la alta.

Avantaje pentru clienții băncilor unde au fost eliminate operațiunile de schimb valutar la ghișee

Cu toate acestea, clienții băncilor care au eliminat operațiunile de schimb valutar la ghișee pot schimba banii la un curs mai avantajos.

În cadrul unui interval de sumă și timp prestabilit de fiecare bancă, clienții pot achiziționa euro, dolari sau alte valute la cursul de schimb al Băncii Naționale a României (BNR).

Prin intermediul Mobile sau Online Banking, clienții au posibilitatea să efectueze schimburi valutare la cursul BNR între propriile conturi curente sau de economii, în oricare dintre următoarele perechi de monede: LEI – EUR, LEI – USD, EUR – LEI, USD – LEI.

Această facilitate este disponibilă în intervalul orar 13.15 – 14.15, de luni până vineri în zilele lucrătoare bancare. Totul cu o limită de 1.000 EUR sau echivalent în USD per tranzacție, o singură dată pe zi.