EURO 2016, un EVENIMENT ce se va desfășura sub amenințarea TERORISMULUI. Unele meciuri s-a putea disputa cu porțile închise. Marile competiții sportive afectate de ATENTATE

EURO 2016, un EVENIMENT ce se va desfășura sub amenințarea TERORISMULUI. Unele meciuri s-a putea disputa cu porțile închise. Marile competiții sportive afectate de ATENTATE

Franța va găzdui în această vară un eveniment sportiv de amploare: Campionatul European de Fotbal. 32 de echipe naționale vor ajunge în Hexagon și se estimează că vor fi însoțite de aproximativ 500.000 de suporteri. „Sportul Rege” va trăi, însă sub ameințarea terorismului, care începe să hăituiască o Europă ce pare neputincioasă.

Noile atentate cu care se confruntă Europa, cele petrecută, astăzi, la Bruxelles, ridică mari semne de întrebare asupra securității garantate cetățenilor de pe „Bătrânul Continent”, dar mai ales celor din Occident. Fundamentaliștii islamici au dat semnale clare că nu pun preț pe viață și sunt dispuși să sacrifice orice în numele unor ideologii demente. Sportul nu se poate autoexclude din contestul de nesiguranță și teroare, iar în ultima perioadă, toate evenimentele pobluce găzduite pe stadioane sau în săli au parte de măsuri nemaiântâlnite în trecut. Intersecția dintre terorism și sport s-a produs ultima dată pe 13 noiembrie 2015, atunci când trei membrii ai ISIS s-au detonat în aporpiere de „Stade de France”. Arena din apropierea Parisului găzduia meciul Franța – Germania, iar spectatorii și oficialii au trecut prin momente traumatizante, fiind blocați în tribune și pe gazon. Câteva zile mai târziu, jocul dintre Germania și Olanda, găzduit de Hanovra, a fost anulat, din cauza pericolului iminent de atentate. Acum, după evenimentele de la Bruxelles, un alt joc a fost trecut pe linie moartă. Este vorba despre amicalul Belgia – Portugalia, programat pe 29 martie.

După evenimentele de la Paris, s-a vorbit chiar de mutarea Campionatului European, ce va fi găzduit de Franța, în această vară. S-a renunțat repede la această ipoteză, din cauză că un eveniment de asemene amploare nu poate fi transferat în doar câteva luni. Este prima ediție a turneului final la care vor participa 32 de echipe și se estimează că minimum 500.000 de suporteri vor fi alături de naționalele lor. Deocamdată, doar teoretic, Europeanul stă sub ameințarea atentatelor teroriste. Și asta pentru că este cel mai important eveniment sportiv al anului, pe lângă Olimpiada găzduită de orașul brazilian Rio de Janeiro. Autoritățile franceze au anunțat deja că vor lua o serie de măsuri pentru întărirea securității, nemaiîntâlnite până acum. La fiecare arena vor exista minimum trei filtre care vor face controale corporale „la sânge”. Suporterii vor fi sfătuiți din timp să ajungă la stadion cu minimum două ore mai devreme, pentru a avea timp să prindă fluierul de start al jocurilor.

Meciuri cu porțile închise

Chiar Martin Kallen, directorul de organizare al CE, a admis că unele meciuri s-ar putea juca fără spectatori, dacă va exista o amenințare reală din partea teroriștilor. „Unele meciuri ar putea să se joace cu porțile închise sau să fie amânate! „În acest moment nu sunt semnale privind eventuale amenințări teroriste, dar dacă UEFA și Comitetul de Organizare vor fi avertizate despre posibile pericole, din motive de siguranță vor fi gata să decidă ca unele meciuri să se joace fără spectatori, iar altele să fie chiar amânate”, a spus Kallen, admițând că pericolul este real.

Balul european va fi deschis chiar de Franța, țara gazdă, și naționala României. Cele două reprezentative se vor afla față în față, pe „Stade de France”, la data de 10 iunie.

De-a lungul timpului, au fost evenimente sportive majore, îndoliate de acte de terorism. În 1972, Munchenul a găzduit Jocurile Olimpice de Vară. La data de 5 septembrie, 8 membri ai grupării teroriste palestiniene „Septembrie Negru” au pătruns în satul olimpic și au ucis 11 reprezentanți ai delegației israeliene, dar și un polițist. 5 dintre atacatori au fost omorâți în schimbul de focuri, iar trei au fost arestați. Ulterior, autoritățile vest-germane i-au eliberat, după ce, în octombrie 1972, alți combatanți din „Septembrie Negru” au deturnat un avion.

Un alt trist eveminment s-a consemnat la Jocurile Olimpice de Vară de la Atlanta, în 1996. Un bărbat a plasat în satul olimpic un ruscac ce conținea trei bombe fabricate artizanal. Pachetul a fost observat de un agent de pază, care a anunțat FBI-ul. Geniștii s-au deplasat la locul cu pricina, unde se desfășura un concert, iar oamenii au fost evacuați. Bombele au explodat și au ucis 2 persoane, rănind alte 111. Vinovatul a fost arestat abia în 2003. Se numea Eric Rupert Rudolph și era un militant de extremă dreapta.