Evenimentul Zilei > Politica > Eugen Tomac (PMP) se va adresa Comisiei Europene privind votul românilor din diaspora
Eugen Tomac (PMP) se va adresa Comisiei Europene privind votul românilor din diaspora

Eugen Tomac (PMP) se va adresa Comisiei Europene privind votul românilor din diaspora

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a declarat că partidul pe care îl conduce se va adresa Comisiei Europene în cursul săptămânii viitoare, PMP fiind nemulţumit de cadrul juridic ce reglementează exercitarea votului de către românii din diaspora. Acesta susţine că patru milioane de români muncesc în UE, iar Guvernul şi Parlamentul nu au întreprins măsuri concrete, astfel încât să fie evitate incidentele care au avut loc în străinătate la alegerile din 2014 pentru desemnarea Preşedintelui.
'Cadrul juridic (…) în ceea ce-i priveşte pe românii din afară este depăşit şi ultimele alegeri demonstrează acest lucru cât se poate de clar, pentru că au putut vota doar 400.000 de cetăţeni români din patru milioane, deci doar 10%. Credem că este timpul ca şi Comisia să intervină în această chestiune pentru ca Guvernul, iar dacă nu doreşte Guvernul, cel puţin Parlamentul să analizeze cu seriozitate legea votului prin corespondenţă pe care noi am depus-o', a declarat preşedintele PMP, citat de Agerpres. 
 
El a arătat că Mişcarea Populară a depus în Parlament un proiect de lege referitor la votul prin corespondenţă. Iniţial, proiectul a fost respins în decembrie 2014, dar o variantă îmbunătăţită a acestuia a fost depusă, din nou, la Parlament, în februarie anul acesta. 
 
'Mi-aş dori ca clasa politică, Guvernul şi Parlamentul să nu mai trateze superficial această problematică pentru că cei patru milioane de români care muncesc în UE nu sunt cu nimic mai diferiţi decât, de exemplu, europarlamentarii pe care-i avem la Bruxelles. Ei beneficiază de aceste avantaje pentru că România este membru al UE: libertatea de mişcare, libertatea de a-şi alege locul de muncă, libertatea de a-şi alege locul de trai', a spus Tomac
 
În opinia acestuia, românii care muncesc în străinătate reprezintă 'cel mai mare investitor în economia României', liderul PMP afirmând că prin aportul acestora în ţară au intrat, până acum, peste 40 de miliarde de euro. 
 
Alături de secretarul general adjunct Gelu Vişan şi secretarul executiv Roxana Iliescu, preşedintele PMP a participat duminică la conferinţa judeţeană de alegeri a filialei PMP Hunedoara. 
 
În funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene PMP Hunedoara a fost aleasă Mihaela Brate, iar secretar general a fost desemnat prin vot Emil Lasconi. 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: