Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași au dispus reținerea a patru persoane, din București, membrii ai temutului clan al Sportivilor, între care și a șefului cel mare, Eugen Preda (foto).

Potrivit procurorilor ieșeni, cele patru persoane au pus la cale și au executat o ”misiune de liniștire” a membrilor clanului Cordunenilor de la Iași. Cei patru au mers, în noaptea de 29 spre 30 septembrie, acasă la mama fraților Corduneanu, și au încercat să îi dea foc la casă. Procurorii susțin că focul a cuprins o anexă a locuinței și că la momentul respectiv, în imobil se aflau patru persoane și doi copii minori. ”Totul a fost un avertisment mafiot”, spun procurorii de la Iași.

Potrivit unor surse, cei patru reținuți sunt Eugen Preda, Mihaia Naca și Sandu Bogdan Ionuț, inculpați pentru comiterea infracțiunii de distrugere, în timp ce a patra persoană este cercetată pentru complicitate la această infracțiune. Aceleași surse mai susțin că scandalul a pornit de la fratele lui Eugen Preda, care execută o pedeapsă de nouă ani de închisoare, în Marea Britanie. Un apropiat al clanului Cordunenilor, un anume Marius Ariton, ar fi făcut presiuni asupra autorităților britanică să îl extrădeze pe fratele lui Preda în România, pentru a executa pedeapsa.

“La data de 30.09.2019, ora 01:31, organele de poliţie au fost sesizate prin SNUAU 112 de către persoana vătămată Corduneanu Georgeta cu privire la faptul că persoane necunoscute au incendiat poarta de acces în curtea locuinței sale din sat Dancu, com. Holboca, jud. Iaşi.

În urma administrării probatoriului, la data de 22.10.2019, au fost puse în aplicare patru mandate de percheziţie domiciliară pe raza mun. Bucureşti şi a oraşului Chitila, la adrese unde se aflau persoane bănuite de comiterea faptei, ulterior fiind emise mandate de aducere pe numele acestora. Prin ordonanţa organelor de cercetare penală din cadrul I.P.J. Iaşi – Serviciul de Investigaţii Criminale din data de 22.10.2019, s-a dispus reţinerea a patru persoane, în calitate de suspecţi, pentru 24 ore.

Prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi din data de 23.10.2019, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de unul dintre inculpaţi, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la distrugere, prev. de art. 47 Cod penal rap. la art. 253 alin. (4) Cod penal, cu aplic. art. 41 alin. (1) Cod penal şi faţă de ceilalţi trei inculpaţi pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere, prev. de art. 253 alin. (4) Cod penal.

În fapt, s-a stabilit că în luna septembrie 2019 inculpatul Preda Eugen i-a determinat pe inculpaţii Naca Mihai şi Sandu Bogdan Ionuţ să incendieze locuinţa familiei Corduneanu, activitate concretizată în noaptea de 29/30.09.2019, când în jurul orei 01:30 Naca Mihai, Sandu Bogdan Ionuţ şi o a treia persoană neidentificată până în prezent, s-au deplasat din mun. Bucureşti până în localitatea Dancu, com. Holboca, jud. Iaşi cu autoturismul marca Jeep Grand Cherooke cu nr. de înmatriculare Anglia SJ05GTF, pus la dispoziţie de către inculpatul Naca Marian, unde au incendiat gardul locuinţei persoanei vătămate Corduneanu Georgeta, în care se mai aflau cinci membri ai familiei Corduneanu, din care doi copii minori, folosind un recipient de 5 litri cu benzină şi o sursă de aprindere, flacăra propagându-se către unul dintre imobilele aflate în curte şi fiind stinsă ulterior de intervenţia locatarilor, punându-se astfel în pericol integritatea fizică a persoanelor şi a bunurilor de la adresa respectivă şi din vecinătate.

Inculpaţii au fost audiaţi în prezenţa apărătorilor, fiind întocmită propunere de arestare preventivă ‚ care a fost înaintată Judecătorului de drepturi şi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Iaşi”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.