L-am corectat:

Trebuie să adaugi și Explozia de la Cernobîl din 26 aprilie 1986.

Pe 1 mai 1986, Comitetul Politic Executiv al Comitetului Central al PCR s-a întrunit într-o şedinţă de urgenţă pentru a discuta despre efectele catastrofei în România. S-a decis informarea populației și s-au luat o serie de măsuri menite a contracara contaminarea.

Despre atmosfera de atunci am scris chiar la vremea respectivă și am publicat ulterior într-o carte un soi de jurnal, dedicat cu deosebire reacției românilor la pericolul contaminării.

Îl redau mai jos pentru a dovedi că deși au trecut 34 de ani, o Revoluție, mai multe alegeri libere, și mai multe mineriade, românii au rămas aceeași.

Primăvară cu iradiaţii

Ca urmare a exploziei nucleare de la Cernobîl, Comitetul Naţional Pentru Supravegherea Mediului Înconjurător a dat publicităţii un Comunicat anunţînd creşterea radioactivităţii peste nivelul normal. Nu se spune care e nivelul normal. Drept urmare, nu se ştie cît de mult a crescut radioactivitatea. Important e că a crescut cu mult peste nivelul normal.

Se dau imediat şi sfaturile de rigoare: să nu se consume apă din rîuri, să nu se stea prea mult în spaţii deschise, legumele şi fructele să fie bine spălate înainte de a fi consumate.

Populaţia pînă la 18 ani va primi iodură de potasiu.

Cerul, arborii, iarba, norii uşori, de primăvară, sînt aceeași: calmi, văzîndu-şi de ale lor. Nimic nu s-a schimbat în vasta natură din jur. Primăvara nu s-a lăsat iradiată. Doar nouă, celor care am citit Comunicatul, ni se pare că lucrurile nu mai sînt ca înainte. Verdele frunzelor e acelaşi ca şi astă primăvară, ca în toate primăverile care se succed în acest colţ de lume cu o precizie cibernetică. Nouă însă ni se pare că un strat cenuşiu (ce mai încolo şi încoace, praf radioactiv!) încarcă frunzele, făcîndu-le să se aplece uşor către pămînt. Ceapa, ridichiile, salata sînt la fel ca anul trecut. Nouă însă ni se pare, mîncîndu-le, că, deşi le-am spălat, simţim între dinţi sicîitoarele particule de praf radioactiv.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE