Estul Ucrainei se ridică împotriva separatiștilor pro-ruși
- Paul Ciocoiu
- 22 mai 2014, 00:00
Populația din regiunile controlate de militanții secesioniști începe să își manifeste iritarea, după luni de violențe și tensiuni.
Violențele și instabilitatea din estul Ucrainei i-au adus la exasperare pe locuitorii din regiune, care au început să ceară socoteală separatiștilor pro-ruși. La Sloviansk, centrul de greutate al mișcării secesioniste, un grup de 200 de locuitori l-au acostat pe primarul prorus al orașului, Viaceslav Ponomariov, cerându-i să pună capăt violențelor alimentate de forțele separatiste.
Luni și marți, armata ucraineană a atacat pozițiile controlate de insurgenți, proiectilele lovind mai multe locuințe din oraș, stârnind furia locuitorilor. Surprins de reacția oamenilor, Ponomariov poate fi auzit pe o înregistrare video cum le promite locuitorilor că vor fi despăgubiți pentru daunele suferite de casele lor.
În paralel, la Mariopol, oraș-port la Marea Azov, angajații uzinelor siderurgice din bazinul Donbas au preluat controlul de la rebelii pro-ruși. Dintr-un colț în altul al regiunii, la apelul lui Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina și cel care controlează economic estul țării, mii de siderurgiști și mineri au mărșăluit în semn de solidaritate cu guvernul de la Kiev, cerând menținerea integrității teritoriale.
Moscova vrea alegeri
„Nu voi permite distrugerea bazinului Donbas”, a avertizat Ahmetov, după ce separatiștii au preluat controlul unei magistrale feroviare în regiune. Noile evenimente din estul Ucrainei, comentează ziarul american New York Times, dezvăluie o „oboseală” resimțită de populație după luni de conflicte în regiune și un val de nemulțumire printre locuitori, de care poate profita administrația interimară de la Kiev în perspectiva alegerilor anticipate de duminică.
De la Moscova încep să apară semnale că Rusia susține organizarea scrutinului care ar trebui să dea Ucrainei o conducere legitimă. Poziția Rusiei vine însă după o serie de întâlniri în urma cărora s-a convenit ca regiunile pro-ruse din estul Ucrainei să primească puteri sporite.
Noi provocări
Insurgenții proruși au avut însă grijă să demonstreze că mișcarea separatistă continuă, în ciuda poziției diluate a Moscovei. Mai multe secții de vot au fost vandalizate la Donețk și Luhansk, fiind sustrase cutiile cu buletinele de vot. Kievul a reacționat, anunțând că este pregătit pentru astfel de situații prin amenajarea unor secții de vot alternative.
Ieri, Rusia a mai anunțat că își retrage în baze trupele de la granița cu Ucraina, informația urmând să fie confirmată.