Estul Europei, peste Vest în combaterea Pandemiei. Motivele sunt clare!

Estul Europei, peste Vest în combaterea Pandemiei. Motivele sunt clare!

Țările Europei Centrale și de Est (CEE), din Slovacia până în statele baltice, au reacționat la pandemia COVID-19 relativ rapid și afirmativ la începutul lunii martie, în timpul focarului inițial.

Astăzi, acestea sunt citate pe scară largă ca povești de succes în combaterea pandemiei, cu un număr relativ redus de cazuri și decese confirmate. Cel mai ridicat nivel de cazuri confirmate a fost înregistrat în Polonia, România și Cehia, în timp ce cele mai scăzute sunt în Letonia, Slovenia și Slovacia. În general, societățile CEE susțin măsurile introduse de guverne.

Din ceea ce știm acum, există patru factori principali care ar putea explica de ce virusul se răspândește - cultură, climă, răspuns demografic și guvern. În CEE, cultura „rece” face relativ ușoară menținerea distanțării sociale, iar oamenii au respectat restricțiile impuse de guvern.

Demografiile sunt, de asemenea, în favoarea CEE. În medie, procentul populației în vârstă este mai mic decât în ​​Uniunea Europeană (19,8%). Populația în vârstă este cea mai mică în Slovacia (15,8 la sută) și Polonia (17,2 la sută), iar cea mai mare din Bulgaria (21,2 la sută) și Lituania (19,7 la sută).

Succesul politicilor CEE s-a bazat pe doi factori: măsuri de blocare timpurie și distanțare socială. Primele cazuri în CEE au fost raportate mai târziu decât în ​​Europa de Vest, dar majoritatea țărilor au declarat rapid starea de urgență. Purtarea măștilor pentru față și mănuși a fost obligatorie destul de devreme și chiar președintele slovac a fost văzut cu o mască.

Frontierele, inclusiv aeroporturile internaționale, au fost simultan sigilate (urmând închiderea frontierei externe a UE). Transportul transfrontalier pentru muncă, care este ridicat, în special în Slovacia, Croația și Estonia, a fost interzis și au fost autorizați doar cetățenii și rezidenții. Toți oamenii veniți din străinătate au fost obligați să se izoleze acasă sau în carantină în centre speciale administrate de guvern.

Școlile și grădinițele au fost închise și au fost instituite restricții la adunările publice și călătoriile inter-orașe (în România). Activitățile comerciale au fost limitate la cumpărarea și vânzarea articolelor esențiale numai până la începutul lunii mai. Au fost, de asemenea, introduse ore de cumpărături speciale pentru vârstnici și o capacitate maximă pentru casier (sau pe metru pătrat) în magazine.

Guvernele CEE au fost, de asemenea, creative în urmărirea geolocalizării cetățenilor sau au venit cu aplicații de urmărire a contactelor în scopul autocontrolului. În Slovacia, de exemplu, datele privind numărul mare de slovaci care au vizitat nordul Italiei și Austria la sfârșitul lunii februarie / începutul lunii martie au ajutat guvernul să decidă mai devreme să închidă frontiera.

Polonia și Republica Cehă au dezvoltat aplicații pentru a reduce volumul de muncă al poliției, care a avut sarcina de a monitoriza respectarea normelor de carantină și de a colecta informații despre contactele cu persoanele pozitive COVID-19.

De la a fi printre primele țări care au impus blocarea, țările CEE au fost, de asemenea, primele care au reluat activitatea socială și economică. Procesul de deconfinare se întâmplă de obicei sub patru faze. În primul rând, de exemplu, deschide spații publice, magazine neesențiale, restaurante și hoteluri, în conformitate cu cerințe sanitare stricte și permite transportul transfrontalier. Apoi vine deschiderea de creșe, grădinițe și școli și granițe.

Cea mai așteptată măsură este, fără nicio îndoială, deschiderea frontierelor interne europene. În CEE, restaurarea spațiului Schengen se va face treptat, după cum sugerează Comisia Europeană. Înseamnă că înainte de deschiderea completă a frontierei, restricțiile de călătorie vor fi ridicate în zone cu puține sau deloc cazuri.

De exemplu, țările baltice discută despre ridicarea controalelor la frontieră, iar Slovacia a promovat „mini Schengens”, ceea ce ar presupune ridicarea frontierei cu Austria și Republica Cehă înaintea celor cu Polonia sau Ungaria. De asemenea, a fost circulată ideea creării unui coridor pentru turiștii slovaci și cehi în Croația în această vară.

În general, este prea devreme să ne dăm seama dacă aceste politici vor fi eficiente pe termen lung. Oamenii de știință nu au încă suficiente date pentru a obține o imagine epidemiologică completă.

Ceea ce știm, însă, este că, având în vedere lecțiile învățate în lunile trecute, CEE va fi mult mai bine pregătit pentru un al doilea val, dacă va veni. Important este succesul CEE în combaterea pandemiei Covid-19 care nu ar trebui să fie umbrit de încercările recente ale guvernelor poloneze și maghiare de a submina democrația liberal, potrivit globsec.org

Ne puteți urmări și pe Google News