Este total interzis în România! Veste cruntă pentru cei care stau la bloc. Amenzile se ridică până la 75.000 de lei

Este total interzis în România! Veste cruntă pentru cei care stau la bloc. Amenzile se ridică până la 75.000 de lei Apartamente. Sursa foto: Vlad Ispas | Dreamstime.com

Guvernul României a adoptat săptămâna trecută un proiect de lege care prevede un program de consolidare a clădirilor cu bulină roșie, adică a celor cu risc seismic ridicat. Proprietarii români ar putea primi interdicție la vânzarea locuințelor pentru o perioadă de 25 de ani, dacă nu vor fi realizate modificările necesare pentru consolidarea acestora, în cazul în care inițiativa legislativă va trece și de Parlament.

Un proiect de lege adoptat miercuri de Guvernul României revigorează legislația românească în ceea ce privește consolidarea clădirilor care prezintă un anumit risc seismic, în prezent aflându-se în vigoare prevederi ce datează tocmai din anul 1994. Numai că inițiativa legislativă ar putea să dea peste cap planurile proprietarilor români care vor să vândă sau să închirieze anumite apartamente, dacă acestea nu sunt consolidate în mod corespunzător.

Închirierea sau vânzarea acestor apartamente va fi interzisă

Potrivit proiectului de lege în cauză, persoanele care dețin imobile ce se încadrează în clasa I de risc seismic nu le vor mai putea închiria sau vinde. Totuși, românii își pot oferi spre utilizare apartamentele dacă are loc consolidarea acestora. Inițiativa stabilește că lucrările se referă la „realizarea proiectării lucrărilor de intervenţii de către persoane fizice sau juridice autorizate şi verificarea proiectelor de către verificatori tehnici atestaţi, în termen de doi ani de la data primirii notificării încadrării în clasa de risc seismic RsI a clădirii expertizate”.

De asemenea, este necesară „începerea execuţiei lucrărilor de intervenţii de către persoane juridice autorizate care au responsabili tehnici cu execuţia atestaţi, inclusiv urmărirea, verificarea lucrărilor de intervenţii prin diriginţi de şantier autorizaţi şi recepţia la terminarea lucrărilor, în termen de doi ani de la data finalizării proiectului tehnic de execuție a lucrărilor”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Amenzile pentru proprietari se ridică până la 75.000 de lei

Proprietarii care nu vor respecta prevederile legislative vor fi sancționați cu o amendă cuprinsă între 50.000 și 75.000 de lei.

Ceea ce urmăreşte acest program de consolidare a locuințelor din România, pe scurt, este, în primul rând, asigurarea unei finanțări multianuale. Unul din neajunsurile principale ale programului care funcționează în România încă din 1994 este finanţarea naţională astfel încât, şi dacă Guvernul aprobă lista de investiţii pentru care se prevăd consolidări de risc seismic, până când porneşte procedura de achiziţie şi se finalizează şi termenul de execuţie, este imposibil ca într-un an de zile – de la aprobare, la achiziţie şi la execuţie – o clădire să fie consolidată.

Programul prevede finanţarea integrală din bugetul de stat a consolidărilor de risc seismic, astfel încât să nu mai fie ridicate discuții referitoare la proprietarii care nu pot să suporte costurile, pentru că nu au posibilități financiare.