Este posibil un mare Imperiu Islamic în Europa, pe ruinele Imperiului Roman?
- Radu Pădure
- 6 ianuarie 2015, 12:26
Mulți îl consideră pe Michel Houellebecq cel mai mare scriitor francez al momentului. Ultimul roman, „Soumission” (Supunere), a declanșat un scandal uriaș: acțiunea se desfășoară în 2022, într-o Franță condusă de un guvern islamic.
Iată mai jos fragmente dintr-un interviu incendiar pe care Houellebecq l-a acordat pentru Le Nouvel Oservateur.
De ce se tem extremele politice
„Este o ficțiune politică, o ficțiune plauzibilă; doar că am grăbit puțin evenimentele, 2022 est prea devreme.”
Nu știu exact de ce se tem extremele politice, dar probabil că nu ceea ce este descris în carte: constituirea unei mari puteri islamice și mediteraneene, moderată, după modelul Imperiului Roman, în care Franța și francofonia vor avea rolul de motoare.
„Politica asta de alianțe cu țările arabe nu i-ar fi displăcut lui De Gaulle.”
O carte de anticipație
„Eu am surprins o situație, atâta tot. Am reușit să surprind pentru că nu am prejudecăți. Mă comport ca și cum corectitudinea politică nu ar exista. Doar nu sunt un intelectual de centru-stânga! Acord mai mult credit inteligenței maselor decât celei a elitelor. Sunt liniștit. Acest roman va suscita polemici în rândul celor care își câștigă existența din polemici, dar va fi perceput de public ca o carte de anticipație, care nu are nimic de-a face cu viața reală.”
Islamizarea se produce din interior
„Nu este vorba de imigrație în cartea mea. Imigrația este doar un ușor catalizator, dar islamizarea se produce din interior.”
„Marine Le Pen poate opri imigrația, dar nu poate opri islamizarea; este un proces spiritual, o schimbare de paradigmă, o întoarcere a religiosului.”
„Deci nu cred în teoria Marii Înlocuiri. Nu despre compoziția rasială este vorba, ci despre sistemul de valori și de credințe.”
Ateismul a murit
„Este imposibil să neg astăzi o puternică revenire a factorului religios. Un curent de idei care s-a născut odată cu protestantismul, care a cunoscut apogeul în secolul luminilor și a provocat Revoluția este pe cale să moară. Totul nu a fost decât o paranteză în istoria omenirii.”
„Astăzi, ateismul a murit, laicitatea a murit, Republica a murit.”
Un partid musulman
„Musulmanii sunt, în plan social, cum se spune în zilele noastre, mai apropiați de Dreapta, chiar de extrema dreaptă. Care, în același timp, îi respinge cu violență. Ce ar putea vota musulmanii în Franța? Nu pot vota alături de socialiști care au instituit căsătoriile homosexuale. În același timp, nu pot vota nici cu Dreapta, care vrea să-i alunge. Singura soluție ar fi constituirea unui partid musulman.”
Bizara corectitudine politică
„Pentru Stânga, nu corespund imaginii unui inamic. Nu agresez corectitudinea politică: o tratez ca pe un fenomen bizar, aberant, pe care îl privesc de foarte departe, ca și când nu m-ar afecta în mod real. Asta mă ajută să iau lucrurile cu umor, deși foarte în serios. Pun întrebări la care Stânga nu poate răspunde. Nici Dreapta, de altfel.”