Evenimentul Zilei > Monden > Este oficial! A fost descoperită „Cea mai urâtă orhidee din lume”. FOTO
Este oficial! A fost descoperită „Cea mai urâtă orhidee din lume”. FOTO

Este oficial! A fost descoperită „Cea mai urâtă orhidee din lume”. FOTO

Orhideea descoperită nu este cea mai bună alegere în cazul în care doriţi să oferiţi cuiva nouă plantă considerată „Cea mai urâtă orhidee din lume”.

Gastrodia agnicellus, din pădurile din Madagascar, a primit eticheta de „Cea mai urâtă orhidee din lume” de către botaniştii de la Royal Botanic Gardens, din Marea Britanie.

Florile de 11 mm ale acestei plante sunt mici, maronii și destul de urâte. Orhideea nu are frunze sau orice alt țesut fotosintetic.

O orhidee (Gastrodia agnicellus) este văzută în această fișă fotografică făcută în Madagascar, 20 septembrie 2019. - Imagine a lui Rick Burian prin Reuters

Nou de plantă Gastrodia agnicellus este deja considerată o specie pe cale de dispariţie, din acest motiv experţii au considerat că trebuie protejată.

Este de înţeles de ce planta nu a fost recunoscută până în septembrie anul trecut. Gastrodia agnicellus își petrece cea mai mare parte a vieții îngropată sub pământ, apărând în august și septembrie doar pentru a înflori de sub humusul frunzelor din pădure înainte de a dispărea din nou în pământ.

Iar acele flori pe care le face sunt foarte mici – cu o lungime de doar 11 milimetri – și greu de remarcat din cauza rezidurilor de pe sol. Orhideea descoperită variază de la culoare maro la alb. Chiar și așa, floarea fusese găsită înainte, doar că nimeni nu și-a dat seama de semnificație până de curând.

urât 2

„Materialul noului Gastrodia agnicellus, găsit lângă Ifanadiana în sud-estul Madagascarului în anii 1990, a fost recunoscut ca aparținând genului și a fost considerat inițial a fi G. madagascariensis”, a scris botanistul Johan Hermans din Kew Gardens în descrierea oficială a speciei .

„În timpul unei excursii la Madagascar în decembrie 2017, o Gastrodia cu infructescențe înalte și uscate a fost observată pentru prima dată în zona Ranomafana. În timpul unei călătorii mai recente, în septembrie 2019, același loc a fost vizitat din nou și după o cercetare aprofundată  s-au găsit aceste plante ciudate.

Abia după ce a fost ridicat un strat de așternut de frunze a fost descoperit și un număr mic de flori. S-a dovedit că florile erau destul de diferite de cele ale noului G. madagascariensis și că era o specie nerecunoscută, a mai spus botanistul.

urât 3

Orhideele au fost găsite la umbră într-o pădure cu umiditate mare, veșnic verde, la baza copacilor, ascunse printre flori, mușchi și așternut de frunze. Cu toate acestea, au emis un parfum plăcut asemănător cu cel de trandafir, a scris Hermans, iar parfumul a devenit mai puternic la temperaturi mai calde.

După ce florile sunt polenizate, tulpina crește mai mult, probabil să ajute la împrăștierea semințelor. Și, ca și în cazul altor membri ai genului Gastrodia, această orhidee nu are frunze – de fapt, nu are deloc țesut fotosintetic.

Asta pentru că această plantă este un holomicotrof – un tip de orhidee care se bazează exclusiv pe o relație cu ciuperca pentru nutrienții de care are nevoie pentru a supraviețui. Ciuperca extrage substanțe nutritive, cum ar fi carbonul din sol sau alte plante, iar orhideea scoate din ciupercă ceea ce are nevoie, informează sciencealer.