Oamenii de știință spun că descoperirea ar putea fi benefică în special în cazul persoanelor care au sistemul imunitar slăbit, precum pacienții cu cancer. De asemenea, studiul poate ajuta persoanele în vârstă, al căror sistem imunitar devine mai puțin eficient pe măsură ce îmbătrânesc, ceea ce îngreunează procesul de recuperare când trebuie să lupte cu bolile comune.
Perioadele lungi de post forțează organismul să utilizeze resursele de glucoză și de grăsimi și descompune o parte semnificativă din numărul celulelor albe din sânge. În timpul fiecărui ciclu de post, această epuizare de celule albe din sânge induce modificări care declanșează regenerarea, bazată pe celule stem, a unor celule noi ale sistemului imunitar.
“Ce am observat atat in testele pe oameni, cat si in cele pe animale, este ca numarul celulelor albe din sange scade in timpul unui post prelungit. Apoi, cand incepeti sa mancati din nou, celulele revin. Am inceput sa ne gandim, de unde vin acestea?”, a adaugat Longo.
“Sunt necesare mai multe studii clinice si orice interventie in dieta trebuie sa fie efectuata numai sub indrumarea unui medic[…] Investigam posibilitatea ca aceste efecte sa fie aplicabile la mai multe sisteme si organe, nu numai la sistemul imunitar”, a adaugat prof. Longo. Cu toate acestea, unii experti din Marea Britanie au fost sceptici in ceea ce priveste studiul.