Eșec pentru procurorii DNA. Tribunalul Arad a desființat rechizitoriul într-un caz greu
- Ionel Sclavone
- 9 ianuarie 2022, 12:04
DNA a ajuns, din nou, într-o situație ingrată după ce o instanță de judecată a constatat o serie de nereguli într-un rechizitoriu care vizează mai mulți foști parlamentari.
O instanță de cameră preliminară a Tribunalului Arad a constatat neregularitatea rechizitoriului DNA cu privire la descrierea faptelor comise de mai mulți foști parlamentari PSD. Aceștia au fost cercetați pentru luare de mită, trafic de influență sau abuz în serviciu.
Este vorba despre foștii parlamentari PSD Dorel Căprar, Florin Tripa, Ioan Chisăliță și Luminița Jivan. Judecătorii susțin că procurorii anticorupție nu au reușit să explice în concret acuzațiile pentru care i-au trimis în judecată pe inculpați. Drept urmare, instanța a solicitat DNA să remedieze problemele sesizate sau să ceară restituirea dosarului în vederea completării anchetei.
Tribunalul a admis în parte cererile şi excepţiile privind neregularitatea rechizitoriului din dosarul nr. 35/P/2019 înregistrat în 06.04.2020 de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Timişoara. Acestea au fost formulate de inculpaţii Chisăliţă Ioan Narcis, Jivan Luminiţa Maria, Pascu Patriciu Mirel, Lucaciu Mircea Andrei, Miuţescu Elisabeta, Ispravnic Cristian Ilie, Tripa Florin Dan, Băețan Vasile Alin, Căprar Dorel Gheorghe şi Zamiska Ioan-Iaromir.
„(…) constată neregularitatea rechizitoriului nr. 35/P/2019 emis la data de 06.04.2020 de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie-Direcţia Naţională Anticorupţie-Serviciul Teritorial Timişoara privind descrierea faptelor pentru care inculpaţii de mai sus au fost trimişi în judecată şi, din oficiu faţă de inculpaţii Horgea Cristian, Munteanu Bogdan Andrei şi Dima Cristian”, se arată în minuta care justifică decizia instanței din Arad.
DNA trebuie să remedieze situația
Pe cale de consecință, Tribunalul Arad a solicitat procurorilor DNA să remedieze neregularitățile semnalate, într-un termen de 5 zile. Apoi, aceștia trebuie să comunice judecătorului de cameră preliminară dacă vor menţine dispoziţia de trimitere în judecată sau cer restituirea cauzei.
„În baza art. 346 alin. 3 Cod procedura penală respinge cererile referitoare la nelegalitatea administrării probelor, excluderea probelor și cele privind restituirea cauzei la parchet în vederea refacerii și completării urmăririi penale. În baza art. 345 alin. 3 Cod procedura penală dispune comunicarea încheierii penale Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție-Direcția Națională Anticorupție-Serviciul Teritorial Timișoara, în vederea remedierii neregularitățîi actului de sesizare, în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii, procurorul urmând să remedieze neregularitățile actului de sesizare și să comunice judecătorului de camera preliminară dacă menține dispoziția de trimitere în judecată, ori solicită restituirea cauzei”, se mai arată în minută.
Dosarul șpăgilor de la PSD Arad
Foștii parlamentari PSD Căprar Dorel Gheorghe, Chisăliță Ioan Narcis, Jivan Luminița Maria și Tripa Florin Dan sunt acuzați, alături de alți inculpați, de mai multe fapte de corupție. Procurorii susțin că aceștia și-au folosit influența sau autoritatea în scopul obținerii de foloase necuvenite.
În esență foștii lideri de la PSD Arad sunt acuzați că luau mită pentru angajarea în diferite funcții la DRDP Timișora. La rândul lor, cei promovați pretindeau taxe de protecție de la subaltern sau fraudau concursurile de angajare.
DNA susține că taxa de protecție era cuprinsă între 100 și 500 de euro lunar și era plătită de angajați pentru a fi menținuți în funcții.
Unul dintre foștii șefi DRDP ar fi cerut sume negociate între 5.000 și 10.000 de euro de persoană pentru fraudarea unui concurs de ocupare a funcției de controlor de trafic.