Eșec major în Europa. Lipsa de coordonare între țări duce la un adevărat dezastru
- Mihaela Dan
- 14 septembrie 2020, 18:57
Revenirea călătoriilor cu avionul în Europa a intrat în marșarier, avertizează Eurocontrol, agenţia care supervizează spaţiul aerian european, transmite Bloomberg.
Agenţia a apreciat că eşecul coordonării între ţări subminează încrederea pasagerilor şi afectează o industrie vitală.
Eurocontrol a estimat luni că aproximativ şase milioane de zboruri cu avionul vor fi efectuate în acest an în Europa, cu 55% mai puţine decât în 2019, şi cu un milion mai puţin decât estima în luna aprilie, când flotele aeriene din întreaga lume erau blocate la sol.
„Mergem în marşarier acum şi acest lucru este îngrijorător pentru întreaga industrie”, a declarat directorul general de la Eurocontrol, Eamonn Brennan, dând vina pe lipsa de coordonare între ţări cu privire la reluarea zborurilor şi pentru că au creat confuzie şi au subminat încrederea pasagerilor.
Speranţele companiilor aeriene din Europa pentru o relansare a traficului la finele verii nu s-au materializat deoarece numărul cazurilor de infecţie cu coronavirus a continuat să crească, iar ţările au introdus diferite restricţii pentru călătorii.
Eurocontrol susţine că după ce în luna august programul zborurilor a revenit la jumătate din nivelul normal, proporţia zborurilor va scădea cu 40% până în ianuarie, faţă de o precedentă estimare privind o scădere cu 20%.
Agenţia care supervizează spaţiul aerian european subliniază că armonizarea procedurilor de testare a virusului şi procedurii comune de evaluare ar putea furniza mai multă predictibilitate şi ar impulsiona cererea, în timp ce noi restricţii şi măsuri de carantină ar putea provoca o nouă deteriorare.
G20 solicită redeschiderea frontierelor
În urmă cu câteva zile, miniştrii de externe din G20 au discutat despre relaxarea unor restricţii de călătorie şi redeschiderea frontierelor, închise din cauza pandemiei de COVID-19 care afectează economia mondială.
„Miniştrii de externe au recunoscut importanţa deschiderii frontierelor, reîntregirii familiilor şi aplicării unor măsuri care să permită economiei să prospere”, potrivit unui document publicat la finalul ședinței.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi-a exprimat îngrijorarea tot mai mare în ce priveşte actualele restricţii de călătorie, ce „ar putea dura mai mult timp decât criza imediată”.
El i-a îndemnat pe miniştrii G20 să se pună de acord în legătură cu o serie de „criterii comune” pentru ridicarea restricţiilor, bazate pe o abordare ştiinţifică.
De asemenea, le-a solicitat miniştrilor G20 să sporească investiţiile pentru a susţine „călătoriile sigure”, aplicând în special măsuri pentru a creşte capacitatea de depistare şi urmărire a cazurilor de coronavirus.
Pandemia a făcut peste 800.000 de morţi şi mai mult de 26 de milioane de cazuri au fost înregistrate din decembrie, în timp ce indicatorii economici continuă să se prăbuşească în întreaga lume.