Eşec chiar înainte de lansare? Mark Zuckenberg primeşte lovitura tocmai din Elveţia

Eşec chiar înainte de lansare? Mark Zuckenberg primeşte lovitura tocmai din Elveţia

Mark Zuckenberg primeşte o lovitură cruntă. Facebook trebuie să-şi lanseze criptomoneda în 2020, dar ministrul elveţian al Finanţelor îi dă o veste proastă.

Eşec chiar înainte de lansare?

Ministrul elveţian al Finanţelor, Ueli Maurer, spune că proiectul de monedă digitală Libra, al Facebook, „a eşuat în forma sa actuală”, potrivit unui interviu publicat de canalul elveţian srf.ch, ieri. „Băncile centrale nu vor accepta coşul de valute” pe care se presupune că se bazează Libra, a spus cel care este şi preşedintele al Confederaţiei Elveţiene.

Libra este proiectul valutar al Facebook „eşuat”, spune ministrul elveţian al Finanţelor

Această afirmaţie este încă o lovitură pentru proiectul gigantului social-media, care se presupune că va vedea lumina zilei în 2020 dar a fost puternic contestat de autorităţi de luni de zile. Teoretic, Libra va fi gestionată de o asociaţie independentă de companii cu sediul în Geneva, dar şi de organizaţii non-profit. La începutul lunii octombrie, însă, PayPal şi apoi Stripe (precum Visa, Mastercard şi alţii), a-au retras din proiect sub presiunea crescândă din partea autorităţilor de reglemantare din SUA şi din străinătate. Aceştia sunt îngrijoraţi de utilizările potenţiale rău-intenţionate ale monedei indicând ca exemplu proasta reputaţie a gigantului din California pentru confidenţialitatea şi protecţia datelor cu caracter personal.

În joc suveranitatea

De asemenea, statele şi băncile centrale se tem să-şi piardă suveranitatea: deocamdată, sunt singurele care au dreptul să manavreze banii. În luna octombrie, ministrul fancez al Economiei, Bruno Le Maire, a anunţat împreună cu omologii săi german şi italian „o serie de iniţiative pentru a clarifica faptul că Libra nu este binevenită în Europa, deoarece este în joc suveranitatea noastră”.

Ne puteți urmări și pe Google News

În urmă cu 10 zile, un oficial de la Rezerva Federală a Statelor Unite, şi-a exprimat din nou temerile. „Fără garanţiile necesare, reţelele stabile de monedă digitală (susţinute de o monedă sau un coş de valute), la nivel mondial, pot pune consumatorul în pericol”, a spus Lael Brainard într-un discurs la Frankfurt, în Germania.

Libra ar putea perturba sistemul financiar global

Facebook - cu aproximativ 2,2 miliarde de utilizatori care se conectează zilnic la cel puţin una dintre platformele sale (Instagram, WhatsApp, Messenger, Facebook) - implică faptul că noua monedă ar putea perturba sistemul financiar global şi ar putea provoca sarcini mai dificile pentru băncile centrale, a observat preşedintele Federal Reserve.

Asociaţia Libra nu a recaţionat imediat la solcitările mass-media pentru a lămuri acest aspect, după cum informează 20 Minutes. Întrebat în octombrie de Comisia Parlamentară a Serviciilor Finaciare de la Congresul SUA, şeful Facebook, Mark Zuckenberg a reiterat că Libra nu va fi lansată până când nu va primi undă verde de la autorităţile de regelmentare. Dar, cel mai important semnal l-a primit din Elveţia catalogându-i proiectul ca unul eşuat chiar din faşă.